14.01.2016 15:35
A murit actorul Alan Rickman: interpretul profesorului Severus Snape din seria „Harry Potter“ avea cancer
Actorul Alan Rickman, interpretul profesorului Severus Snape din franciza cinematografică „Harry Potter“, a murit la vârsta de 69 de ani, la Londra, scrie BBC.
Starul britanic, cunoscut şi pentru rolurile interpretate în filme precum „Greu de ucis/ Die Hard“, „Truly Madly Deeply“ şi „Robin Hood, prinţul hoţilor/ Robin Hood Prince of Thieves“, a murit din cauza unui cancer, potrivit familiei sale.
Alan Rickman a devenit unul dintre cei mai îndrăgiţi actori britanici, graţie vocii sale inconfundabile şi, mai ales, felului în care a interpretat câteva personaje memorabile, precum profesorul Snape din franciza „Harry Potter“ şi Hans Gruber în filmul de acţiune „Die Hard“.
„Nu există cuvinte pentru a descrie cât de şocată şi devastată sunt să aflu că Alan Rickman a murit. A fost un actor magnific şi un om minunat“, a declarat JK Rowling, cea care semnează seria de romane „Harry Potter“.
De asemenea, protagonistul francizei, actorul Daniel Radcliffe l-a descris pe Rickman drept „unul dintre cei mai grozavi actori cu care am lucrat vreodată şi unul dintre cei mai loiali şi altruişti oameni pe care i-am întâlnit în industria cinematografiei.“ La rândul lui, Michael Gambon, care l-a jucat pe Dumbledore, a declarat: „Toată lumea l-a iubit pe Alan. Era întotdeauna fericit, inventiv şi extrem de amuzant.“
Starul britanic a câştigat un premiu BAFTA în 1992, cu rolul şerifului din Nottingham din filmul „Robin Hood: Prince of Thieves“. În acel an, Alan Rickman a fost nominalizat la BAFTA şi cu rolul din filmul „Truly Madly Deeply“, scrie Mediafax.
Printre celelalte roluri care au contribuit la cimentarea statutului său de vedetă a cinematografiei britanice se află cele interpretate în filmele „Raţiune şi simţire/ Sense and Sensibility“ (1995) şi „Michael Collins“ (1996), care i-au adus alte două nominalizări la premiile BAFTA.
În 1996, a câştigat un premiu Primetime Emmy pentru evoluţia sa din miniseria TV „Rasputin“, pentru acelaşi rol fiind recompensat şi cu Globul de Aur, în anul următor.
S-a remarcat apoi şi în comedia romantică „Pur şi simplu dragoste/ Love Actually“, dar a impresionat şi în numeroase spectacole de teatru. „Actorii sunt agenţi ai schimbării. Un film, un spectacol de teatru, o compoziţie muzicală sau o carte pot face diferenţa. Pot schimba lumea“, obişnuia să spună starul britanic, potrivit site-ului cotidianului „The Guardian“.
Sursă: adevarul.ro