17.12.2015 09:08

Banca Centrală a SUA a majorat dobânda de bază

Rezerva Federală a Statelor Unite a majorat miercuri dobânda de politică monetară, cu 0,25%, pentru prima oară după 2006, semn că economia americană a depăşit cea mai mare parte a urmărilor crizei financiare globale izbucnite în urmă cu opt ani, relatează MarketWatch. Decizia americanilor de majorare a dobânzii de politică monetară a fost anticipată de majoritatea analiștilor.

Au trecut 8 ani de când Trezoreria americană a umblat ultima dată la rata dobânzii. Astfel, comitetul de politică monetară al Rezervei Federale a decis să stabilească echilibrul în economie.

Au majorat rata dobânzii pentru fondurile federale cu un sfert de punct, până la un interval cuprins între 0,25 și 0,50%, după ce din 2008 și până astăzi dobânda de politică monetară a Fed a fost menținută aproape de zero, pentru a susține relansarea economiei. Aceasta este prima majorare a costului creditului decisă de Fed după luna iunie 2006.

“Măsura pune capăt unei perioade extraordinare de șapte ani în care dobânda de politică monetară a fost aproape zero pentru a susține redresarea economiei din cea mai gravă criză financiară şi recesiune de la Marea Depresiune”, a declarat preşedinta Fed, Janet Yellen, într-o conferinţă de presă.

Chiar dacă este vorba de o majorare modestă (0,25%), aceasta va crește costurile cu împrumuturile pentru toată lumea de la guverne străine la companii și până la cumpărătorii de case și automobile, în timp ce îi va recompensa mai mult pe cei care îți țin economiile la bancă.

Piețele financiare se așteptau la această majorare, având în vedere recentele date statistice care arată că economia americană continuă să creeze noi locuri de muncă într-un ritm susținut. De asemenea, Fed a precizat că majorarea de acum este doar începutul unui ciclu treptat de înăsprire a politicii monetare, adăugând că va pune accentul pe monitorizarea inflației, care rămâne mult sub ținta.

Comentarii