11.05.2016 20:20

A mizat pe prăbuşirea preţului petrolului şi a cîştigat un miliard de dolari

Arabia Saudită ar putea intra în faliment din cauza crizei petrolului, a avertizat cel care a făcut mulţi bani din faptul că a anticipat că preţul ţiţeiului va scădea cu mult sub 100 de dolari pe baril.


Acum doi ani, Zach Schreiber, director executiv la PointState Capital, a făcut o profeţie care a adus firmei de investiţii pe care o conduce un profit de un miliard de dolari.

Antreprenorul a anticipat prăbuşirea preţului petrolului şi a mizat pe acest lucru, arată CNN Money.

Însă acum, el avertizează că Arabia Saudită ar putea da faliment. Deja acest mare producător de petrol a redus cheltuielile şi se chinuie să-şi refacă rezervele valutare. În plus, de curând, ministrul de resort a fost remaniat.

Deşi lucrurile arată rău pentru saudiţi, acesta este abia începutul.

„Mai au la dispoziţie doar doi sau trei ani până când se vor lovi de zid”, a transmis Zach Schreiber, în cadrul unei conferinţe.

S-au lăfăit, iar acum suferă

După ani şi ani în care saudiţii au făcut mulţi bani de pe urma petrolului, acum au dat-o în extrema cealaltă şi au nevoie disperată de bani. Liderii se gândesc deja să ia un împrumut de 10 miliarde de dolari de la un grup de bănci şi iau în considerare emiterea de obligaţiuni.

Problema este că pentru a-şi echilibra bugetul, Regatul are nevoie ca preţul petrolului să urce la 100 de dolari pe baril, fără ca beneficiile populaţiei să fie atinse. Dar cum acest lucru e puţin probabil să se întâmple, având în vedere că ţiţeiul nu dă semne că-şi va reveni spectaculos, statul e nevoit să mai taie din cadourile oferite localnicilor. O astfel de măsură a fost luată recent: preţul combustibilului a înregistrat o creştere de 50%.

Schreiber consideră că programul de cheltuieli sociale (adică subvenţiile oferite populaţiei) e pe cale să se prăbuşească din temelii, din cauza petrolului ieftin.

O altă problemă o reprezintă bugetul uriaş al Apărării. Până la urmă, e normal să dai mulţi bani pe cheltuieli militare, când regiunea în care te afli colcăie de războaie şi conflicte. Arabia Saudită e ultimul bastion al stabilităţii din zonă, dar presiunea financiară e uriaşă, aşa că anul acesta a alocat cu 3,6% mai puţin pe apărare.

Momentan, situaţia e cât de cât sub control. Banca centrală se lăuda acum doi ani cu rezerve de 600 de milioane de dolari. Însă din 2014 şi până în prezent, din trezorerie au dispărut 140 de milioane de dolari, bani cheltuiţi pentru a acoperi efectele crizei petrolului.

Iar dacă o vor ţine tot aşa, până la urmă fondurile se vor epuiza.

Autorităţile saudite sunt disperate şi se gândesc chiar la vânzarea unui pachet de acţiuni minoritate a companiei petroliere de stat Aramco. Însă Schreiber nu vede cu ochi buni această idee.

„De ce să vinzi găina cu ouăle de aur? E o nebunie, saudiţii îşi amanetează viitorul doar pentru a câştiga puţin timp”, a spus antreprenorul.

În final, el a avut un sfat pentru toţi: să sperăm că totul va fi bine, dar să ne pregătim de ce e mai rău.


Comentarii