10.07.2015 12:36
Cutremur pe piața bursieră din China
Criza din Grecia e o nimica toată pe lângă, problemele cu care se confruntă China în ultimele două zile. Indicii bursieri din Shanghai, Tokyo și Hong Kong au coborât cu 5-7 procente miercuri și au dus la un val de scăderi pe bursele asiatice. Joi dimineață, după o nouă intervenție disperată a Guvernului chinez, se înregistrau creșteri timide, dar pericolul cel mai mare, panica pe piețele financiare, nu a trecut.
In timp ce toate privirile occidentalilor sunt concentrate pe Grecia, o criza financiara potential mult mai mare se dezvolta in cealalta parte a lumii, spun specialiștii care noteaza ca in anumite zone se vorbeste deja despre anul "1929 al Chinei - anul care a marcat inceputul catastrofei economice Marea Depresiune. În trei săptămâni, valoarea acțiunilor chineze a scăzut cu aproape 30%, în pofida măsurilor de urgență adoptate de autorități, iar unii investitori se tem că turbulențele de pe piața bursieră chineză vor afecta economia reală.
Totodată, 1400 de companii au oprit tranzacţionarea bursieră pentru a încerca să stopeze căderea. Seria de actiuni dramatice ale guvernului de la Beijing, in incercarea de a aplana panica, ar fi tinut prima pagina a ziarelor din intreaga lume, daca nu ar fi existat "pantomima negocierilor legate de Grecia. Riscurile din China sunt mai evidente și reprezintă o amenințare clară și prezentă în toate economiile țărilor ce se bazează pe exporturile către statul asiatic.
Deci orice risc pentru stabilitatea financiară din China poate fi resimțit mai rapid, suplimentar față de ceea ce am înregistrat, în termeni de scăderea prețurilor la mărfuri, susțin specialiștii chinezi. Dincolo de piețele de acțiuni care au primit o lovitură în figură din cauza scăderii înregistrate în China, sectorul mărfurilor a fost și el lovit serios. Indicele de mărfuri Bloomberg, care măsoară evoluția a 22 de materii prime, a scăzut 7% anul acesta și numai în ultimele zile a pierdut 4,2% - cel mai mult din 2011 încoace. Căderea bursei din China au adus pierderi record de 3 trilioane de dolari.