24.09.2015 08:21
Gazprom schimbă traseul tranzitului de gaze
Gigantul rus Gazprom încetează să mai livreze gaz prin una dintre cele trei conducte magistrale, care trec prin Ucraina, Republica Moldova și România. Asta, deoarece concernul rus nu și-a exprimat intenția de a prelungi contractul care expiră peste trei luni.
De la 1 ianuarie 2016, una dintre cele trei conducte din Dobrogea, Isaccea - Negru Vodă, prin care se face tranzitul gazelor dinspre Rusia, via Ucraina, către Europa de Sud, va fi abandonată de Gazprom. Contractul de rezervare de capacitate expiră la 31 decembrie 2015, iar ruşii nu şi-au exprimat intenţia de a-l prelungi. Ei rămân cu Tranzit 3, valabil până în 2015, iar Tranzit 1 este rezervată de Bulgartransgaz până la sfârşitul lui 2016, scrie Economica.net.
Gazprom are în plan ca, treptat, să renunţe la conductele de transport de gaze din România, Ucraina și Republica Moldova. Gigantul rus își planifică ca din 2019, când va fi funcțională conducta Turkish Stream, tranzitul de gaze naturale către Europa prin România şi Bulgaria, să fie sistate.
Teritoriul Republicii Moldova este traversat de câteva gazoducte magistrale construite în perioada sovietică. Este vorba de Ananiev-Cernăuţi-Bogorodcianî la nordul țării, Şebelinca-Dnepropetrovsk-Krivoi Rog-Ismail la sud și Ananiev-Tiraspol-Ismail. Capacitatea totală a acestor trei conducte se ridică la 44,52 mld. metri cubi pe an.
Gigantul Gazprom transportă în medie circa 20 miliarde metri cubi de gaz prin cele trei conducte magistrale, iar venitul mediu al Republicii Moldova este de circa 50 mil. doalri. Rusia achită 2 doalri și jumătate pe mia de metri cubi de gaz tranzitat la fiecare 100 km pe teritoriul Moldovei.