23.06.2015 12:58
Guvernele, patronatele şi sindicatele din lume, unite contra principalelor provocări globale
În prima jumătate a lunii curente, o delegaţie tripartită a ţării noastre, alcătuită din conducători ai Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, ai patronatelor şi sindicatelor, a participat la cea de-a 104-a sesiune a Conferinței Internaţionale a Muncii, care a avut loc în oraşul Geneva, Elveţia, notează vocea.md
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova a fost reprezentată de către Petru Chiriac, vicepreşedinte al CNSM, care ne-a relatat despre principalele probleme abordate şi deciziile luate de respectivul for internaţional.
Trebuie să remarc din capul locului că asemenea eveniment de importanţă internaţională are loc tradiţional în fiecare an, în luna iunie. De data aceasta, dezbaterile s-au concentrat pe marginea mai multor subiecte, precum raportul preşedintelui Consiliului administrativ al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) şi al secretarului general OIM privind activitatea organizaţiei în anul trecut. De asemenea, s-a discutat despre programul şi bugetul OIM pentru anii 2016-2017, starea de lucruri în sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii, crearea unei ocupaţii decente şi productive, referitor la tranziţia de la economia informală la cea formală, prevenirea şi combaterea muncii forţate copiilor şi protecţia socială a acestora.
Poluarea mediului, ameninţare globală
Desigur, una dintre principalele preocupări în cadrul dezbaterilor pe marginea raportului secretarului general OIM a vizat schimbarea condiţiilor climaterice pe glob. Or, este cunoscut faptul că pe an ce trece se amplifică cantitatea de monoxid de carbon emanată în atmosferă, ceea ce denotă că nivelul admisibil este depăşit în mod ameninţător. Prin urmare, creşte responsabilitatea tuturor statelor lumii în ceea ce priveşte diminuarea emisiilor substanţelor toxice, drept premisă fundamentală pentru asigurarea unui viitor sigur generaţiilor tinere, pentru viaţa şi sănătatea copiilor noştri.
De aceea, participanţii au evidenţiat că este nevoie de o implicare fermă, masivă a factorilor decizionali din toate ţările de pe glob, a patronatelor, sindicatelor, pentru a opri poluarea excesivă a mediului înconjurător. În acest context, s-a insistat ca fiecare stat să-şi elaboreze un plan propriu de acţiuni privind diminuarea, combaterea acestui pericol global. Fiindcă, precum se ştie, orice calamitate naturală – inundaţii, secetă, uragane – până la urmă, loveşte în om. Adică, efectele negative ale fenomenelor naturale îl fac pe acesta mai vulnerabil la locul de muncă, în condiţiile vieţii cotidiene.
Drept urmare a înrăutăţirii condiţiilor climaterice, se adânceşte sărăcia în lume, se pierd locuri de muncă.
De aceea, a fost adoptat un plan de acţiuni în acest domeniu, valabil pentru toate ţările membre OIM. De exemplu, se insistă pentru dezvoltarea dialogului social, drept un factor eficient pentru concentrarea atenţiei asupra calităţii serviciilor medicale, educaţiei, aplicării programelor educaţionale de prevenire a poluării mediului înconjurător. Urmează să fie aplicate utilaje avansate, tehnologii performante pentru a opri emisiile de substanţe toxice în atmosferă. În susţinerea acestor măsuri s-au pronunţat mai mulţi miniştri, reprezentanţi ai patronatelor, sindicatelor din mai multe ţări.
Ocuparea informală ameninţă economia
Un alt subiect discutat cu multă vervă de către participanţii la cea de-a 104-a sesiune a Conferinței Internaţionale a Muncii vizează tranziţia de la economia informală la cea formală. Ar fi de amintit cu acest prilej că, în ultimii doi ani, la nivel global, s-a discutat îndelung şi aprofundat despre acest fenomen. Astfel, Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova a participat la mai multe seminare internaţionale, mese rotunde organizate în diferite ţări, care ţinteau diminuarea „muncii la negru”, a plăţii salariilor „în plic”, fenomene ce reprezintă un factor de dezechilibrare a economiei şi care este prezent, practic, în toate ţările lumii. Ar fi de precizat că ocuparea informală se ridică la aproximativ 50 la sută din economia mondială, aproape ca în Republica Moldova, iar pe unele continente, precum Africa, depăşeşte 90%. De aceea, participanţii la cea de-a 104-a sesiune a Conferinței Internaţionale a Muncii au luat o decizie prin care s-a recomandat ca subiectul tranziţiei de la economia informală la cea formală să fie discutat la nivelul comisiilor tripartite pentru consultări şi negocieri colective, să se adopte planuri de acţiuni în conformitate cu specificul fiecărei ţări.
Milioane de copii execută munci de sclav
Munca forţată a copiilor şi măsurile de prevenire, de combatere a acestui fenomen a fost un alt subiect major discutat la cea de-a 104-a sesiune a Conferinței Internaţionale a Muncii. În acest context, s-a invocat că milioane de copii de pe planetă sunt impuşi să lucreze în condiţii dure de muncă, precum căratul mărfurilor grele, săpatul în minele subterane etc. În multe cazuri, copiii execută lucrări anevoioase fără a fi siliţi de către cineva, pentru a-şi ajuta părinţii să câştige mai mulţi bani, îndeosebi în Africa, America Latină. Dar se mai întâmplă ca aceştia să fie folosiţi la munci grele, în condiţii dăunătoare, în sectorul agricol, mai ales în toiul verii, chiar şi în ţări mai „civilizate”, precum Republica Moldova.
De aceea, mulţi participanţi, dar şi invitaţi, precum preşedintele Franţei, preşedintele statului Panama şi un laureat al Premiului Nobel, s-au pronunţat pentru excluderea copiilor din sfera muncilor grele. Astfel încât aceştia să ţină în mâini cartea, dar nu târnăcopul sau sapa, să fie incluşi plenar în sistemele de educaţie ale ţării lor. Toate statele lumii au fost îndemnate să facă tot posibilul pentru a le asigura copiilor dreptul la sănătate, la viaţă, să fie scutiţi de exploatarea prin muncă.
De altminteri, multe dintre subiectele abordate în cadrul celei de-a 104-a sesiuni a Conferinței Internaţionale a Muncii au multiple tangenţe cu realităţile ţării noastre. Aşa că recomandările, deciziile adoptate în cadrul acestui for global ne obligă şi pe noi să întreprindem măsuri radicale pentru a asigura un viitor sigur ţării noastre.