07.09.2015 12:22
Îngrijorare în rândul marilor economii
Riscurile de înrăutățire economică la nivel mondial cresc. Directorul general al FMI Christine Lagarde a cerut statelor din G20 să adopte reforme urgente pentru susţinerea creşterii economice. Printre acestea se numără măsuri fiscale şi structural. În același timp miniştrii de Finanţe ai ţărilor membre au promis să nu-şi devalorizeze monedele pentru avantaje competitive.
”Riscurile de înrăutăţire a perspectivelor au crescut, în special pentru economiile emergente. Măsurile de prevenire a acestora au devenit mai urgente”, - a afirmat Lagarde la reuniunea miniştrilor de Finanţe din G20 care a avut loc weekend-ul trecut la Ankara, relatează mediafax.ro.
FMI a avertizat săptămâna trecută că intenţionează să reducă estimarea referitoare la creşterea economiei mondiale în acest an, care se află deja la cel mai redus nivel după criza financiară din 2008. Parţial acest fapt este cauzat de încetiniri care are loc în China. Mai multe economii amergente mari se află în recesiune şi încearcă să relanseze creşterea, în special cele dependente de preţurile materiilor prime. Ţările din G20 s-au angajat anul trecut să accelereze creşterea economiei globale cu 2 puncte procentuale la fiecare 5 ani, dar eforturile au fost sub aşteptări din cauza problemelor politice interne.
Grupul celor mai mari 20 de economii ale lumii şi-a reînnoit la reuniune angajamentul de a rezista tentaţiei de a deprecia monedele. Asta, pentru a câştiga avantaje competitive în contextul în care efectele negative ale încetinirii economiei Chinei se resimt acut la nivel internaţional şi riscă să slăbească economia mondială. În prezent, FMI anticipează o creştere a economiei mondiale de 3,5% pentru 2015.