17.12.2015 08:41

Mai multe ONG-uri critică guvernul britanic pentru vânzările de arme către Arabia Saudită

O coaliție de organizații pentru apărarea drepturilor omului au criticat miercuri Marea Britanie pentru vânzările de arme către Arabia Saudită, susținând că aceste tranzacții ar încălca un tratat internațional ce reglementează comerțul cu arme și muniții, critici respinse însă de guvernul de la Londra, potrivit Reuters.

Control Arms, o alianță ce reunește organizații ca Amnesty International, Oxfam și Transparency International, a afirmat că a solicitat expertiza juridică a lui Philippe Sands, un avocat de la firma Matrix Chambers și profesor la University College din Londra.

Conform concluziei expertului, ”probele și informațiile disponibile arată că Arabia Saudită și coaliția pe care o conduce s-au angajat în atacuri directe contra populației civile” în războiul din Yemen.

Aproape 6.000 de persoane, dintre care circa jumătate civili, au murit din luna martie, când au început bombardamentele coaliției panarabe conduse de Arabia Saudită în Yemen contra pozițiilor rebelilor șiiți houthi. Aceștia din urmă controlează nordul Yemenului și lupta contra trupelor fidele președintelui Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Tratatul privind comerțul cu arme (ATT) a intrat în vigoare în urmă cu un an. Marea Britanie a fost una dintre țările care au pledat cel mai vehement pentru adoptarea și punerea în practică a acordului internațional.

”Dacă britanicii continuă să vândă arme Arabiei Saudite în actualul context, ei vor continua să încalce în mod conștient același tratat pentru a cărui adoptare au făcut eforturi”, subliniază alianța Control Arms.

Un purtător de cuvânt guvernamental britanic a precizat încă că executivul de la Londra nu a încălcat ATT și că regimul britanic de control al exporturilor de arme este unul dintre cele mai riguroase și transparente din lume, fiecare licență de export fiind evaluată de la caz la caz.

Control Arms atrage atenția și asupra tranzacțiilor cu arme dintre Italia, Germania, Franța, Belgia și Cehia, pe de o parte, și Arabia Saudită, pe de altă parte.

Sursă: agerpres.ro

Comentarii