28.12.2015 15:17

Marea problemă a Americii: Dispare clasa de mijloc

Clasa de mijloc a Americii, lăudată şi curtată de politicieni, „vânată“ de companii şi emblema visului american, s-a redus la doar jumătate din populaţie pentru prima dată în ultimii cel puţin 40 de ani, iar societatea se polarizează într-un ritm alarmant.

Societatea americană se schimbă rapid, semnalând schimbarea celei mai mare economie a lumii, schimbarea discursurilor şi ţintelor politicienilor şi a politicilor companiilor. Politicieni populişti ca Donald Trump se folosesc de prăpăstiile care se cască în societate pentru a-şi răspândi mesajele xenofobe şi multiplica şansele să ajungă la conducerea SUA.

„America ar putea deveni curând prima societate fără clasă de mijloc“, avertiza în urmă cu câteva zile economistul Joseph E. Stiglitz. Un studiu al institutului de cercetare Pew Research Center preluat de toate marile publicaţii şi care face furori în SUA pare că îi dă dreptate economistului.

Clasa de mijloc a Americii s-a micşorat la doar jumătate din populaţie pentru prima dată în ultimele cel puţin patru decenii, în condiţiile în care forţele evoluţiei tehnologiei şi ale globalizării sapă o prăpastie între câştigătorii şi perdanţii societăţii, scrie Financial Times comentând rezultatele studiului. Bogaţii devin mai bogaţi, iar clasa de mijloc mai săracă, explică şi jurnaliştii de la MarketWatch.

Americanii din clasa de mijloc reprezintă acum doar 49,9% din populaţie, faţă de 61% în 1971, potrivit datelor Pew. În calculele acestui institut, ame­ri­canii din clasa de mijloc locuiesc în gospodării cu venituri cuprinse între două treimi şi de două ori venitul median na­ţional. În 2014, acest interval era de 41.900 – 125.600 dolari pentru o gospodărie de trei persoane. Venitul median constituie suma în raport cu care o jumătate de populaţie are venituri mai mari, iar cealaltă jumătate are venituri mai mici decât suma indicată.

Declinul neîntrerupt al clasei de mijloc este încă un semn de polarizare economică, explică pentru CNN Rakesh Kochhar, cercetător la Pew. „Nu doar că mai mulţi americani migrează înspre stratul superior şi cel inferior. Ei ajung la extremele acestor clase. Acesta este încă un semn al distribuirii tot mai inegale a veniturilor“, spune Kochhar.

Studiul Pew a găsit că ponderea adulţilor americani care fac parte din categoriile superioare de venit – câştigătorii societăţii – a crescut mai mult decât ponderea celor care trăiesc în gospodării cu venituri mici.

„Salariaţii cu pregătire profesională înaltă sunt din ce în ce mai favorizaţi, iar dacă ai pregătire slabă, mai puţină educaţie, este foarte probabil să rămâi în urmă“, spune Kochhar.

Din 1970, gospo­dă­ri­ile din stratul de sus şi-au văzut venitul median crescând cu 47%, la 174.600 de dolari. Venitul clasei de mijloc a crescut cu 34%, la 73.400 de dolari. Pentru clasa de jos, venitul a crescut cu doar 28%, la 24.074 dolari.

Unele cercetări sugerează că distribuirea tot mai inegală a avuţiei naţionale şi dispariţia clasei de mijloc frânează creşterea economică, spune Kochhar. Clasa de sus controlează acum 49% din venitul agregat naţional, faţă de 29% în 1970. Clasei de mijloc îi revenea 62% din avuţia naţională în 1970. Porţia ei de acum este de 43%. Porţia clasei de jos s-a redus de la 10% la 9%. „Alintaţii“ societăţii nu depăşesc clasa de mijloc doar la venit. Ei şi-au văzut averile dublându-se în perioada 1983-2013, la 650.100 dolari. Însă avuţia clasei de mijloc a crescut cu doar 2%, la 98.100 dolari.

Ultimii 15 ani au fost în special brutali pentru clasa de mijloc. În 2014, venitul median în gospodăriile din această categorie era cu 4% mai mic decât în 2000. Avuţia mediană (activele minus datoriile) s-a prăbuşit cu 28% din 2001 până în 2013, printre cauze fiind criza de pe piaţa imobiliară şi Marea Recesiune din 2008, notează MarketWatch.

Americanii din clasa de mijloc sunt o ţintă politică importantă, singura care se face remarcată în discursurile politicienilor. În discursul de anul acesta despre starea economiei, preşe­dintele Barack Obama a vorbit despre cum poate fi ajutat acest grup. „Politicile economice pentru clasa de mijloc înseamnă să ajuţi familiile care muncesc să se simtă mai în siguranţă într-o lume în continuă schimbare“, a spus Obama.

El nu a menţionat nimic despre cei din clasa de sus sau din cea inferioară care au loc de muncă. Motivul? „Centrul, atât politic cât şi economic, este cel care are puterea de a-l alege pe preşedintele SUA“, spune Mark Hamrick, analist la Bankrate.com.

Opinia dominantă că pătura de mijloc este zdrobită alimentează furia populară care propulsează politici populiste, în ultima vreme personificate de Donald Trump, candidat al republicanilor pentru funcţia de preşedinte. Trump foloseşte adesea discursuri xenofobe care polarizează şi mai mult societatea.

Sursă: money.ro

Comentarii