04.10.2016 09:45
SUA a plătit "bani grei" pentru propagandă în Irak
Pentagonul nu neagă
Pentagonul a apelat la compania de relaţii publice Bell Pottinger, cu sediul la Londra, pentru a desfăşura o campanie de demonizare a reţelei teroriste al-Qaeda în Irak.
Campania a fost lansată în 2004, la un an de la intervenţia americană împotriva fostului dictator irakian Saddam Hussein, şi a durat pînă în 2011. Serviciile Bell Pottinger au fost plătite generos, cu aproximativ 540 de milioane de dolari (peste 480 de milioane de euro), arată o anchetă a organizaţiei non-profit Bureau of Investigative Journalism, care citează o sursă apropiată dosarului. Sursa citată de Bureau of Investigative Journalism este Martin Wells, un fost editor de imagine al Bell Pottinger care a devenit, după demisie, avertizor de integritate.
Potrivit avertizorului de intregritate sus-menţionat, aproximativ 300 de angajaţi ai Bell Pottinger, în mare parte britanici şi localnici, au lucrat mînă în mînă cu militari americani de rang înalt în cadrul unor misiuni secrete în Irak. Ei îşi desfăşurau activitatea la baza Camp Victory, din Bagdad, şi raportau direct Pentagonului, Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) şi Consiliului pentru Securitate Naţională al Statelor Unite.
Iniţial, Bell Pottinger a lucrat la un proiect care viza „promovarea desfăşurării de alegeri democratice“ în Irak. Ulterior, pe măsura adîncirii intervenţiei americane în această ţară din Orientul Mijlociu, compania britanică şi-a reorientat activitatea, la solicitarea Departamentului de Stat, împotriva teroriştilor din Al-Qaeda, dezvăluie Martin Wells.
Conform înţelegerii cu Pentagonul, Bell Pottinger a lucrat la trei tipuri de conţinut, afirmă fostul angajat. Compania britanică a produs mesaje publicitare de defăimare a Al-Qaeda, a făcut materiale de presă pentru televiziunile arabe şi a realizat filmuleţe de propagandă împotriva teroriştilor.
Ulterior, filmuleţele erau difuzate prin intermediul unor CD-uri cu cipuri de identificare abandonate de militari americani în cursul operaţiunilor, cu scopul de a urmări traseele lor. Aceste CD-uri ofereau „piste“, mai ales în străinătate, precizează Martin Wells. Potrivit lui, în afară de Irak, Pentagonul a mai localizat posibile piste în Iran, în Siria şi în Statele Unite. Fostul angajat al Bell Pottinger spune că nu a rămas cu amintiri plăcute după colaborarea cu americanii. El susţine că a avut parte de o experienţă „şocantă“ şi „revelatoare“ care i-a schimbat viaţa.
Departamentul american al Apărării nu a negat dezvăluirile făcute de Bureau of Investigative Journalism. Colaborarea cu Bell Pottinger în Irak s-a limitat la acţiuni în cîmpul psihologic şi în domeniul informaţional, iar toate materialele realizate de compania britanică de relaţii publice erau „veridice“, a dat asigurări Pentagonul. Potrivit Daily Best, războiul din Irak a adus profit pentru numeroase agenţii de relaţii publice şi marketing. Aproximativ 40 de astfel de societăţi au activat în Irak în perioada 2006-2008 şi au fost bine plătite pentru campanii de publicitate şi sondaje de opinie.