21.01.2016 09:00

Pakistanul a creat o unitate militară spacializată în apărarea alipinișilor de atacuri teroriste

Pakistanul este primul dintre statele în care se găsesc cele 14 vârfuri muntoase de peste 8.000 de metri înălțime de pe planetă care a creat o forță de securitate specializată în apărarea alpiniștilor, informează ziarul spaniol "El Pais".

Această măsură a fost luată pentru a preveni evenimente tragice precum cel din noaptea de 22 spre 23 iunie 2013, când oameni îmbrăcați în uniforme ale armatei pakistaneze au omorât 11 alpiniști de diverse naționalități aflați în tabăra de bază de la care pornesc ascensiunile pe Nanga Parbat (8125 de metri). Acesta este al doilea vârf ca înălțime din Pakistan și al nouălea din întreaga lume.

Bilanțul ar fi putut fi mult mai dureros, având în vedere că alți 50 de alpiniști de mai găseau pe munte, în tabere instalate însă la înălțimi mai mari, în care nu au mai ajuns teroriștii jihadiști care au revendicat atentatul. O lună și jumătate mai târziu, la 6 august, au fost uciși și trei polițiști care investigau atacul din luna precedentă.

Numită "High Altitude Police" (HAP, Poliția de Mare altitudine), noua unitate are un efectiv de 125 de polițiști și va asigura protecția până la altitudinea de 5.700 de metri. Autoritățile intenționează să majoreze cu 50 numărul de polițiști special antrenați și echipați în acest scop până în vară, când începe sezonul de trekking în regiune.

Până în prezent, orice expediție de tekking trebuia să fie însoțită de un militar, care nu era însă special instruit pentru deplasările pe munte și avea doar rolul de a verifica dacă turiștii aveau un comportament corect și urcau numai pe traseele pentru care primiseră permis după achitarea taxelor aferente. Pe viitor, grupurile vor avea și o escortă militară armată.

La ora actuală, există cinci mici expediții care încearcă să realizeze prima ascensiune de iarnă pe Nanga Parbat. Două dintre acestea s-au unit (cea a spaniolului Alex Txikón, italianului Daniele Nardi și pakistanezului Alí Sapdara cu expediția polonezilor Bielecki și Czech) și acționează tocmai de la tabăra de bază în care a avut loc atentatul. Pe de altă parte, alpinistul Simone Moro urcă pe versantul opus al muntelui și a declarat că se simte în siguranță și nu se teme de teroriști.

Sursa: agerpres.ro

Comentarii