14.04.2016 16:15
Poroşenko s-a lăudat cu succesele în războiul împotriva Kremlinului
Preşedintele Ucrainei, Piotr Poroşenko a declarat că autorităţile de la Kiev au recucerit o parte considerabilă a Donbasului după ce au creat una dintre cele mai eficiente armate din Europa.
El a menţionat acest fapt joi, 14 aprilie, în timpul alocuţiunii în Rada Supremă, transmite canalul de televiziune 112 Ucraina.
„Astăzi este a doua aniversare de la începutul OAT (operaţiunii antitero – astfel sînt considerate la Kiev acţiunile militare din Donbas – nota Lenta.ru). Rîzboiul hibrid, iniţiat de Kremlin împotriva Ucrainei, a solicitat o rezistenţă demnă, care era imposibilă fără utilizarea corectă a armelor”, - a declarat Poroşenko.
Potrivit spuselor lui, armata ucraineană, creată din mers, a eliberat aproape două treimi din teritoriul Donbasului ocupat. „Noi am organizat una dintre cele mai eficiente armate din Europa. Am reuşit să localizăm inamicul la hotarele îndepărtate de est ale Ucrainei”, - a spus liderul ucrainean. El a adăugat că în Donbas acum îşi satisfac serviciul 69 mii de militari ucraineni.
Odată cu sosirea primăverii, confruntările pe linia de contact s-au durificat. Astfel, potrivit datelor ministerului apărării al autoproclamatei republici populare Doneţk (RPD), la 13 aprilie forţele ucrainene de securitate au supus unui atac mortar masiv periferiile de nord şi vest ale Doneţkului, lansînd în total 77 mine. „Inamicul a tras de asemenea de pe poziţiile din Avdeevka, Peski, Opîtnîi, Krasnogorovka, zona axului de ventilaţie al minei „Butovskaia”, împrejurimile minei „Gagarin” din nordul oraşului Gorlovka”, - citează comunicatul structurii agenţia de ştiri din Doneţk.
La rîndul lor, militarii ucraineni au comunicat că la 13 aprilie poziţiile lor au fost supuse tirului de 80 de ori. „Cele mai mari eforturi inamicul le-a orientat spre apărătorii Ucrainei de la Avdeevka”, - se relevă în comunicatul statului major al OAT.
La 12 februarie 2015 liderii Rusiei, Franţei, Germaniei şi Ucrainei au semnat documentul „Complexul de măsuri pentru executarea acordurilor de la Minsk”, care prevede inclusiv schimbul cît mai grabnic de prizonieri în baza principiului „echivalenţei”. La începutul lunii martie 2016 însă, conform bilanţului întrevederii de la Paris, şefii MAE ale acestor ţări au constatat lipsa rezultatelor practice în vederea realizării înţelegerilor stabilite.
Autorităţile Ucrainei au iniţiat operaţiunea militară împotriva autoproclamatelor RPL şi RPD în aprilie 2014. Potrivit ultimelor date ale ONU, victime ale conflictului au devenit peste nouă mii de persoane.