26.12.2015 17:11
Poveştile care au făcut înconjurul planetei în 2015 (FOTO)
Peste câţiva ani, atunci când vom privi retrospectiv evenimentele din 2015, despre ce ne vom aduce aminte? Poate că ne vom aminti de trupul băieţelului găsit înecat, cu faţa în nisip, pe o plajă din Turcia sau de atitudinea sfidătoare a lui Donald Trump, atacându-şi rivalii într-un show de dezbatere. Sau poate ne vom aminti de mulţimile de americani care au aşteptat o nouă schimbare şi de un lider catolic umil, îmbrăcat într-o robă albă. În cele din urmă, am putea să ne amintim de feminitatea îndrăzneaţă a lui Caitlyn Jenner, privindu-ne de pe coperta revistei Vanity Fair, scrie CNN.
Publicaţia a selectat câteva evenimente marcante ale anului care tocmai se încheie. Poate că nu sunt neaparat cele mai mari sau cu cel mai puternic impact, mai ales într-un an în care SUA şi-au redeschis ambasada în Cuba, Vladimir Putin a devenit un preşedinte beligerant, au avut loc atacuri asupra Planned Parenthood sau cutremurele din Nepal, în urma cărora au murit peste 9.000 de persoane.
Însă evenimentele din acest top au fost cele care au ridicat semne de întrebare, au stârnit dezbateri care au durat săptămâni sau chiar luni la rând. Ne-au revoltat, ne-au inspirat şi ne-au întristat.
Iată topul evenimentelor care au stat pe agenda media din întreaga lume în 2015:
Atacurile de la Paris şi ameninţările tot mai mari ale grupării ISIS
SIS a lansat atacuri şi decapitări de-a lungul Orientului Mijlociu într-un ritm alarmant în acest an.
Iar apoi, pe 13 noiembrie 2015, au lansat un atac terorist în urma căruia au murit 130 de persoane, oraşul luminilor fiind aruncat în întuneric pentru o perioadă. Atacurile au străpuns inima unei capitale europene favorite, iscând o luptă anti-islamică. Evenimentul a zguduit campania prezidenţială din SUA şi a dat naştere unor noi temeri şi nesiguranţei în vest, unde a fost dovedită abilitatea ISIS de a lansa atacuri teroriste oriunde în lume.
Donald Trump domină partidul american GOP
La începutul anului trecut, Jeb Bush era văzut ca fiind cel care va reprezenta republicanii în alegerile prezidenţiale, iar Donald Trump era un “magnat” devenit un adevărat star de televiziune. Însă aproape de mijlocul verii, Trump a crescut în sondaje şi a câştigat teren în faţa adversarilor, încurajat de atenţia generoasă a mass-media şi de un electorat obosit de conflictele politicienilor. În ciuda unui lung şir de comentarii scandaloase care au insultat toată lumea, de la femei la musulmani, Trump a surprins analiştii cu stăpânirea sa de sine, care îl prevesteşte ca pe un reprezentant GOP indisciplinat în lupta electorală din 2016. Donald Trump este principalul contracandidat al lui Hillary Clinton la alegerile prezidenţiale din Statele Unite ale Americii din 2016, este unul dintre cei mai controversaţi pretendenţi ai Biroului Oval din istoria SUA.
Criza refugiaţilor din Europa
Sute de mii de migranţi au fugit din zonele de război din Syria, Afghanistan şi alte ţări şi au ajuns în Europa, strecurând servicii şi tensiuni care au produs scântei între cetăţenii Uniunii Europene, îngrijoraţi de invazia popoarelor din est. Mulţi refugiaţi disperaţi au murit în încercarea de a traversa Marea Mediterană în bărci supraaglomerate, o tragedie adusă acasă prin fotografiile devenite virale cu Aylan Kurdi, un băieţel sirian de numai 3 ani, al cărui trup a fost găsit îngropat în nisip, după ce murise înecat în ţărmurile Turciei.
Neliniştea asupra crimelor rasiale revoltătoare ale poliţiei în oraşele din SUA
Mişcarea #BlackLivesMatter (Vieţile negrilor contează), stârnită după împuşcarea lui Michael Brown de către poliţia din Ferguston, tânărul nefiind înarmat la momentul producerii incidentului, a lansat noi plângeri în 2015. Revoltele au zguduit Baltimore în aprilie, după ce Freddie Gray a murit în custodia poliţiei, iar protestatarii din Chicago au cerut demisia primarului Rahm Emanuel, urmând ca în noiembrie să apară un grafic video arătând atacurile poliţiei asupra unui adolescent de culoare, Laquan McDonald, care a fost împuşcat de 16 ori. Aceste incidente, dar şi altele, au iscat proteste împotriva brutalităţii poliţiei în oraşele din America de Nord.
Simboluri confederale interzise după masacrul din biserica Charleston
Sudul a fost nevoit să îşi reexamineze trecutul său tumultos după ce nouă americani de origine africană au fost împuşcaţi în interiorul unei biserici din Carolina de Sud de către un alb care a declarat că speră să arunce o scânteie pentru a declanşa un război. Împuşcăturile au readus în prim-plan dezbaterile despre simbolurile confederale pe care mulţi le-au considerat a fi rasiste şi au cerut oficialilor să elimine steagurile confederale din palatul Congresului SUA, din campusul Ole Miss, din New Orleans şi din alte locuri din regiunea de sud.
Curtea Supremă din SUA legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex la nivel naţional
Valul de reacţii stârnit în SUA care era în favoarea căsătoriei persoanelor de acelaşi sex s-a materializat abia în iunie, atunci când Curtea Supremă a legalizat căsătoria cuplurilor gay la nivel naţional. Foarte multe cupluri de acelaşi sex s-au grăbit să îşi oficializeze relaţia în 13 state în care aceste ceremonii erau ilegale până acum, fapt care i-a mulţumit pe unii şi nemulţumit pe alţii. De exemplu, au avut loc multe proteste în zona rurală Kentucky, unde Kim Davis a devenit erou pentru unii conservatori, prin faptul că a refuzat să permită căsătoria cuplurilor de acelaşi sex.
Sursă: zf.ro