13.11.2015 11:24
Prețul gazului românesc, egal cu cel al rușilor
Preţul la care se fac, în prezent, importuri de gaze din Rusia este aproximativ acelaşi cu cel al tranzacţiilor de pe piaţa de gaze a României. Din 2016, ruşii ieftinesc şi mai mult gazul, astfel încât, ca efect imediat, românii ar putea vedea o încheiere anticipată a programului de liberalizare al prețului gazului pentru casnici, convenit cu FMI.
Preţul gazelor din producția internă a statului român, vândut pe bursă, l-a egalat pe cel al gazelor de import livrate de ruși. Este o premieră istorică ca gazul de producție locală să ajungă la același preţ cu cel rusesc, după ce, ani la rândul, raportul prețurilor era mult subunitar, ajungând, între 2007- 2014, să fie de chiar 1:2.
Începând cu anul 2016, preţul gazelor de pe piaţa locală a României ar putea chiar urca peste cel al ruşilor, având în vedere că Gazprom, potrivit informaţiilor Bloomberg, şi-a construit bugetul pentru 2016 la un preţ al gazului livrat către UE de 200 de dolari pe o mie de metri cubi, 76-78 de lei/MWh, cu 10% sub preţul actual. În aceste condiţii, este de aşteptat ca şi preţul gazului de pe piaţa din România să scadă, producătorii Petrom şi Romgaz fiind concuraţi puternic de ruşi.
De altfel, toate prognozele arată că preţul gazului natural, în Europa, a intrat pe un trend multianual descendent, urmând tendinţele de pe piaţa petrolului, dar şi luând în considerare sancţiunile la care sunt supuşi ruşii. Scăderea preţului de piaţa gazului ar mai putea avea un efect: programul de liberalizare al pieţei reglementate pentru populaţie ar putea să se termine anticipat, poate chiar la sfârşitul anului viitor sau, cel târziu, în prima jumătate a lui 2017. (nu în 2018, aşa cum era angajamentul luat în faţa FMI).
În România, producția de gaze este împărțită între Petrom şi Romgaz. Consumul anual al României este de 10-11 miliarde de metri cubi, din care importurile reprezintă sub 500 de milioane de metri cubi. Zăcămintele actuale de pe uscat mai ajung pentru 12-15 ani, potrivit actualului nivel de consum.