11.01.2016 14:53

Prețul scăzut al petrolului lovește dur asupra Rusiei

Prăbuşirea preţului petrolului la nivelul minim al ultimilor 12 ani agravează și așa sumbra situație economică în care se află la acest moment Rusia, care acum îşi vede ameninţate şi rezervele valutare, relevă o analiză publicată de agenţia Reuters. Ca urmare, potrivit aceleeași surse, în anul curent salariile funcţionarilor publici vor fi îngheţate pentru al treilea an consecutiv, pensiile vor creşte mai puţin decât inflaţia, iar bunurile din import şi vacanţele în străinătate vor deveni mai scumpe.

Căderea burselor în China la începutul noului an a transmis o undă de şoc pe pieţele financiare internaţionale, înregistrând o scădere şi mai pronunţată a cotaţiilor barilului de petrol Brent. Astfel acesta a ajuns acum de la 45 de dolari cât era cu o lună în urmă, la 32 de dolari, în condiţiile în care la jumătatea anului 2014 aceste cotaţii erau în jur de 100 de dolari.

Industria petrolieră constituie jumătate din veniturile la bugetul Rusiei şi contribuie cu 40% la exporturi. În acest context, scăderea continuă a preţului petrolului, întărită cu efectele sancţiunilor internaţionale instituite ca urmare a acţiunilor destabilizatoare ale Moscovei împotriva Ucrainei, creează o situaţie şi mai dificilă pentru preşedintele Vladimir Putin, scrie Agerpres.

Deocamdată guvernul rus a reuşit să împiedice o devalorizare masivă a rublei apelând la creşterea ratei dobânzii. Rubla rusească a scăzut săptămâna trecută cu numai 2% faţă de dolar.

Potrivit Reuters, în cazul în care preţul barilului de petrol pe pieţele internaţionale nu va creşte, singura opţiune a liderului de la Kremlin va fi să reducă şi mai mult cheltuielile bugetare, decizie ce ar agrava recesiunea, el riscând în plus să-şi vadă diminuată cota de popularitate cu doi ani înainte de alegeri.

Comentarii