02.03.2016 09:13
Roscosmos: Kelly și Kornienko au avut nevoie de ajutor pentru a ieși din capsula spațială
Cosmonautul Mikhail Kornienko și astronautul Scott Kelly au avut nevoie de ajutor pentru a ieși din capsula Soyuz TMA-18M la bordul căreia s-au întors miercuri pe Pământ după 340 de zile petrecute în spațiu. Agenția spațială rusă, Roscosmos, anunțase anterior că cei doi vor fi lăsați să iasă singuri din capsula spațială, simulând astfel o asolizare pe Marte unde nimeni nu-i va aștepta pe astronauți pentru a-i ajuta să se deplaseze după o lungă călătorie prin spațiu, relatează agenția TASS.
Cu toate acestea, Kornienko și Kelly nu au reușit să facă acest lucru fără ajutor. ''Specialiștii serviciului de evacuare și căutare i-au ajutat pe astronauți să iasă din capsulă", a spus
Roscosmos.
Împreună cu ei, s-a întors din misiune și Sergey Volkov, care a petrecut 182 de zile la bordul Stației spațiale internaționale (ISS). El a părăsit primul capsula, urmat de Kelly și Kornienko.
Imediat după aterizare au fost prevăzute mai multe teste medicale, necesare pentru a studia capacitatea fiziologică a organismului uman de a rezista la misiuni îndelungate în spațiul extraterestru.
Mikhail Kornienko și Scott Kelly și-au început misiunea pe orbită în 27 martie 2015. Scott Kelly a fost primul astronaut american care a petrecut aproape un an în spațiu fără întrerupere și cel mai mult timp cumulat petrecut în spațiu dintre astronauții americani — 520 de zile. Kornienko a acumulat 516 zile în spațiu din două zboruri, iar Volkov — 548 din trei zboruri. Recordul de cel mai lung timp petrecut în spațiu fără întrerupere este deținut de rusul Valery Polyakov cu 437 de zile (1995).
În total, 10 astronauți și cosmonauți reprezentând șase națiuni diferite (Statele Unite, Rusia, Japonia, Danemarca, Kazahstan și Marea Britanie) s-au aflat la bordul stației spațiale în timpul acestei misiuni de un an.
În acest interval, echipajul a efectuat aproape 400 de investigații, în special în vederea pregătirii unei misiuni NASA cu echipaj uman spre planeta Marte, proiect intitulat ''America's Journey to Mars''. Kelly și Kornienko în special au participat la o serie de studii, inclusiv cercetarea modului în care corpul uman se adaptează la imponderabilitate, izolare, radiații și stresul unui zbor de lungă durată în spațiu. Fratele geamăn identic al lui Kelly, fostul astronaut al NASA Mark Kelly, a participat la studii identice paralele pe Pământ pentru a-i ajuta pe oamenii de știință să compare efectele șederii în spațiu asupra corpului și minții, până la nivel celular, scrie NASA pe site-ul său.
Unul dintre proiectele speciale de cercetare a vizat modificările care apar atunci când fluidele corporale se mută în partea superioară a corpului în timpul imponderabilității. Aceste schimbări pot fi asociate cu modificări vizuale și o posibilă creștere a presiunii intracraniene, care sunt provocări semnificative ce trebuie să fie înțelese înainte de extinderea explorării de către om dincolo de orbita Pământului. Studiul utilizează dispozitivul rus Chibis pentru a trage fluidele înapoi în picioare, în timp ce ochii subiectului sunt observați pentru a urmări orice modificări. Microgravitația duce la creșterea fluidului cefalo-rahidian în jurul nervului optic, ceea ce afectează vederea. Scott Kelly a recunoscut de altfel la întoarcerea pe Terra că are mici probleme de vedere legate de imponderabilitate. Se cunosc deja efectele absenței gravitației asupra mușchilor și a scheletului, masa musculară și densitatea osoasă scăzând. De aceea astronauții trebuie să facă regulat exerciții fizice.
Înaintea plecării în spațiu le-au fost prelevate astronauților eșantioane de fluide corporale, acțiune repetată în timpul misiunii și care va continua mai mult de un an după revenirea lor pe Pământ.
NASA și Roscosmos vor continua aceste cercetări asupra fluidelor corporale cu viitoare echipaje pe stația spațială.
După revenirea pe Pământ a astronauților Kelly, Kornienko și Volkov, misiunea permanentă pe ISS va continua cu americanul Timothy Kopra la comandă în locul lui Kelly, rusul Yuri Malenchenko (Roscosmos) și britanicul Timothy Peake (Agenția Spațială Europeană, ESA). În 19 martie astronautul american Jeff Williams și cosmonauții Oleg Skripochka și Alexei Ovchinin vor porni spre ISS la bordul unei capsule Soyuz TMA-20M în cadrul aceleiași Expediții 47.
Conform site-ului NASA, Stația Spațială Internațională este punctul de întâlnire al științei, tehnologiei și inovației umane, care permite oamenilor de știință să testeze noi tehnologii și să facă progrese în domeniul cercetării care nu sunt posibile pe Pământ. Aceasta a fost ocupată în mod continuu din noiembrie 2000 și, de atunci, a fost vizitată de mai mult de 200 de persoane și de o varietate de nave spațiale internaționale și comerciale. Stația spațială rămâne rampa de lansare pentru următorul salt uriaș al NASA în explorarea spațiului, ce va include viitoare misiuni pe un asteroid și pe Marte.