18.02.2016 15:54
SOARTA MARII BRITANII DISCUTĂ LA BRUXELLES
Liderii europeni încearcă astăzi și mâine să ajungă la un acord în privinţa concesiilor pe care urmează să le pună în aplicare față de Marea Britanie, pentru a-i convinge pe britanici să rămână în Uniunea Europeană, dar fără a frâna o continuare a integrării zonei euro. Premierul britanic, David Cameron a promis că va desfășura o campanie în favoarea rămânerii ţării în blocul european, în cazul în care obţine câştig de cauză, acțiunea fiind programată probabil la sfârşitul lunii iunie.
În cazul în care Consiliul European reuşeşte să ajungă la un acord pozitiv pentru premierul britanic, David Cameron va putea organiza rapid referendumul pe care l-a promis, pe tema rămânerii sau nu a Marii Britanii în UE.
Menținerea Marii Britanii în UE, dorită de către cei 28 de lideri europeni, ar reprezenta îndepărtarea unei puternice incertitudini pentru Europa, care se confruntă deja cu cea mai gravă criză a migraţiei de la al Doilea Război Mondial şi până în prezent, cu o ascensiune a mişcărilor extremiste, cu o ameninţare teroristă şi cu o slăbiciune persistentă a economiei.
Preşedintele UE Donald Tusk, care conduce negocierile declară că este convins că mai rămân doar câţiva paşi de făcut pentru a ajunge la un accord.
Conform agerpress, negocierile s-au concentrat, în ultimele zile, asupra problemelor guvernanţei economice, raporturilor dintre zona euro şi ţările care nu fac parte din ea şi reglementărilor financiare - cu scopul ca instituţiile financiare britanice să nu beneficieze de un avantaj asupra concurenţilor lor.
Un alt dosar priveşte posibilitatea ca Marea Britanie să priveze de ajutoare sociale muncitorii europeni care au emigrat pe teritoriul său, pe o perioadă limitată şi în urma identificării anumitor condiţii excepţionale - şi anume un aflux excepţional de muncitori care să ameninţe echilibrul pieţei muncii.
Celelalte două puncte sunt competitivitatea Europei şi ca parlamentele naţionale să se poată opune unor reglementări, în contextul în care Marea Britanie respinge o Uniune "tot mai strânsă".