25.01.2016 09:15

Soarta spațiului Shengen, subiect de discuții la Amsterdam

Soarta spațiului Schengen se discută astăzi la Amsterdam. Miniștrii de Interne ai Uniunii Europene se reunesc în Olanda pentru a vedea cum şi în ce măsură poate fi extins controlul la frontiere. Conform legislației, verificările pot fi menținute până la doi ani, dar întrebarea care îi frământă pe oficiali este dacă după această perioadă se va mai putea vorbi despre un spațiu Schengen.

Ungaria a fost cea care a pornit un uriaș efect de domino prin construirea, în septembrie anul trecut, a unui gard anti refugiați la granița cu Serbia. Măsura a fost catalogată drept contrară spiritului european, nu avea să fie decât primul pas. Germania, apoi Austria, Slovacia, Olanda și Suedia au reintrodus controale la graniță pe segmentele considerate expuse migrației ilegale. Și Franța a reinstituit aceste controale, aceasta însă din cauza atentatelor de la Paris care s-au produs în luna noiembrie. Astfel, unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene și mai exact libertatea de circulație, a fost pus sub semn de întrebare.

Donald Tusk, președintele Consiliului European a declarat că nu are niciun dubiu că această provocare riscă să schimbe construcția europeană. Riscă să distrugă realizări precum libera circulație în spațiul Schengen. Şi, mult mai periculos, riscă să provoace schimbări tectonice pe scena politică europeană. Şi nu sunt schimbări în bine. Acesta a mai menționat că nu sunt mai mult de două luni pentru ca lucrurile să fie aduse sub control. Consiliul European din martie va fi ultimul moment în care se va putea vedea dacă strategia funcționează. Dacă nu, atunci nu rămâne decât de înfruntat consecințe grave, precum colapsul spațiului Schengen.

Comentarii