20.06.2016 11:13
Strategia lui Putin pentru a relua relațiile economice cu UE
Preşedintele rus Vladimir Putin are un mesaj pentru Uniunea Europeana (UE): hai să lăsăm toate conflictele în urmă şi să ne vedem de afaceri.
El îşi doreşte ca relaţiile dintre cele două părţi să fie din nou aşa cum erau înainte de izbucnirea conflictului din Ucraina, arată Bloomberg.
Cu toate acestea, liderul de la Kremlin nu e pregătit să renunţe la pretenţiile referitoare la ţara vecină.
Apelul făcut de Putin în cadrul Forumului Economic Internaţional din Sankt Petersburg, care a ţinut de joi până sâmbătă, vine la mai bine de doi ani după ca UE şi SUA au impus sancţiuni diplomatice şi economice Rusiei pentru intervenţia militară în Ucraina.
Alaturi de scaderea pretului petrolului, masurile au afectat foarte mult tara lui Putin, care se confrunta cu cea mai lunga perioada de recesiune din ultimele doua decenii.
Putin vede luminita de la capatul tunelului, cu toate ca UE nu a dat semne ca va ridica sanctiunile prea curand. Prezent la forum, seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ca problemele dintre cele doua parti trebuie rezolvate urgent. “Ar fi inutil, ba chiar periculos sa ne prefacem ca ele nu exista”, a spus preşedintele CE.
Dar ce carte joacă liderul de la Kremlin?
„Există câteva capitale europene care ar vrea să reia legăturile cu Rusia, sub o formă sau alta, iar Putin s-a prins de acest lucru, aşa că speră să bage zâzanie printre statele membre”, a explicat specialistul în relaţii diplomatice Joerg Forbrig.
UE rezistă tentaţiei de a relua legăturile cu Rusia ca înainte
Sancţiunile UE expiră pe 31 iulie şi statele membre trebuie să voteze în unanimitate prelungirea lor. Cel mai probabil, ele vor fi extinse cu încă 6 luni, dar apoi se va trage linie.
De ce?
În primul rând, Germania – care a preluat frâiele în ceea ce priveşte impunerea acestor măsuri – a transmis luna trecută că există o frustrare în blocul comunitar, pentru că şi afacerile comercianţilor de pe Bătrânul Continent sunt afectate, având în vedere că Rusia a interzis produsele din UE.
Mai mult, preşedintele american Barack Obama îşi termină mandatul în ianuarie, iar candidatul republican Donald Trump a susţinut că ar vrea să rezolve lucrurile cu Rusia, dacă va ajunge la Casa Albă.
La rândul său, preşedintele francez Francois Hollande i-a cerut lui Putin să facă primul pas şi să ridice unele restricţii privind mâncarea importată din UE.
Ce face Putin
Întrebat de Bloomberg dacă Putin plănuieşte să aducă la normal relaţiile Rusiei cu UE şi SUA, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns: „Acest mesaj îl transmitem mereu, dar parcă vorbim cu surzii”.
Cu toate acestea, Putin nu a oferit nicio concesie în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina. Dacă ar fi făcut asta, UE ar fi fost dispusă să relaxeze sancţiunile. În schimb, liderul de la Kremlin promite populaţiei că vor ieşi din criză. Mai mult, modelul economic al ţării se va schimba puţin, în sensul că se va reduce dependenta de petrol şi gaze. De asemenea, afacerile mici şi mijlocii vor primi ajutoare, iar industria IT va avea parte de susţinerea statului.
O nouă conductă?
Rusia tatonează terenul pentru a construi a doua conductă pe teritoriul Germaniei. Deşi la nivelul UE se discută despre faptul că un nou gazoduct va creşte dependenţa de resursele ţării conduse de Putin, la Berlin a avut loc o schimbare a strategiei.
La finalul lunii mai, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a transmis că e posibil să relaxeze sancţiunile chiar şi înainte ca planul de pace pentru estul Ucrainei să fie implementat 100%, dar doar dacă vor exista progrese semnificative din partea ruşilor.
Cel mai devreme, o îmblânzire a măsurilor ar putea avea loc la finalul anului.
Germania ar beneficia foarte mult de pe urma noului gazoduct, care ar dubla capacitatea de livrare a gazelor venite de la ruşi.