25.03.2016 09:28

Trump: Marea Britanie va vota pentru ieșirea din UE din cauza îngrijorărilor legate de migrație

Candidatul prezidențial republican Donald Trump a declarat că în opinia sa Marea Britanie va vota pentru părăsirea Uniunii Europene (UE) la referendumul din iunie din cauza preocupărilor pentru migrație, relatează joi Reuters.


'Cu nebunia care se întâmplă cu migrația, cu oameni care vin de peste tot, cred că Marea Britanie până la urmă se va separa de UE, asta este opinia mea', a declarat Donald Trump într-un interviu pentru televiziunea ITV difuzat joi.

Marea Britanie va organiza la 23 iunie un referendum privind apartenența la Uniunea Europeană la 23 iunie.

Migrația este una dintre principalele preocupări ale cetățenilor britanici, potrivit sondajelor de opinie care arată că votanții sunt divizați în ceea ce privește rămânerea în UE. Trump a precizat în interviul pentru ITV că nu susține vreuna dintre cele două poziții la referendumul britanic.

Premierul britanic David Cameron a promis în 2010 că va reduce nivelul anual al migrației în Marea Britanie sub 100.000, dar acesta a crescut până la 323.000 în septembrie 2015.

Jumătate dintre migranții care intră în Marea Britanie sunt din alte țări membre UE, care se pot deplasa liber în blocul comunitar în baza principiului libertății de circulație.

Miercuri, postul ITV a difuzat extrase din interviul cu Donald Trump, în care acesta afirma, printre altele, că musulmanii nu reușesc să raporteze activități suspecte și trebuie să facă mai mult pentru a ajuta la prevenirea atentatelor precum cele de marți de la Bruxelles în care au fost ucise cel puțin 30 de persoane.

'Când sesizează nereguli trebuie să le raporteze, dar ei (musulmanii) nu le raportează și asta este o mare problemă', a afirmat Donald Trump.

Declarația riscă să provoace din nou reacții în Marea Britanie, după ce peste 500.000 de britanici au semnat la începutul anului o petiție care cerea ca lui Donald Trump să-i fie interzis accesul în Marea Britanie, în urma propunerii sale controversate ca Statele Unite să nu mai permită intrarea musulmanilor pe teritoriul țării.

Ulterior, în ianuarie a fost organizată o dezbatere în parlamentul britanic în cadrul căreia republicanul a fost calificat drept 'sarcastic', 'plin de venin' sau chiar 'imbecil', însă nu a avut loc un vot privind o posibilă interdicție de ședere în Marea Britanie. Discuțiile au avut însă doar o semnificație simbolică întrucât guvernul britanic, singurul autorizat să pronunțe o astfel de interdicție, a anunțat deja că nu o va pune în aplicare.

Marea Britanie are o populație musulmană estimată la 2,7 milioane de locuitori. Guvernul de la Londra a anunțat recent o strategie menită să contracareze ideologia promovată de Statul Islamic, Al-Qaida și alți islamiști radicali.


Comentarii