05.04.2016 08:16
Filat a înregistrat 6 automobile de lux pe numele unor subalterni
Vlad Filat și-a înregistrat șase mașini de lux pe numele unor subalterni precum șoferii săi sau manageri ai afacerilor sale.
Bunurile fac parte din lista așa-ziselor ”cadouri” primite de la Ilan Shor contra anumitor servicii oferite de Filat prin trafic de influență. Acest lucru a fost confirmat de trei dintre posesorii legali ai automobilelor, care figurează în lista martorilor acuzării în dosarul ex-premierului Filat. Informația a fost confirmată în exclusivitate pentru Deschide.MD de procurorul care instrumentează cazul - Adriana Bețișor.
Sursa citată ne-a oferit mici detalii despre un caz când Vlad Filat, pe vremea când era șef al Guvernului, i-a dat directorului Ipteh, Iurie Stratan, actele unui automobil nou și fără prea multe explicații i-a spus să o înregistreze pe numele său (al lui Iurie Stratan). Este vorba despre Porsche Cayenne-ul soției lui Vlad Filat - Angela Gonța. Ulterior automobilul a fost trecut oficial pe numele unei jurnaliste, informațiile respective fiind confirmate de Stratan în fața instanței.
Adriana Bețișor a confirmat că printre martorii audiați în instanță până în prezent sunt: Ilan Shor, Ion Rusu (nașul lui Vlad Filat), Viorel Bârcă (fost șef al consiliului de administrare al BEM), directorul companiei aeriene Nobil Air, dar și contanbilul acesteia care a explicat cum se efectuau tranzacțiile pentru zborurile de care a beneficiat Vlad Filat. Deasemenea, a depus mărturii șeful reprezentanței Porsche Moldova, Oleg Frunze, precum și foștii șoferi ai ex-premierului Filat.
Procurorul a dat asigurări că în decursul a câteva săptămâni vom putea afla numele tuturor martorilor, inclusiv al demnitarilor și foștilor demnitari care urmează să depună mărturii în acest dosar. Totodată, Bețișor îndeamnă instituțiile mass-media să dea dovadă de înțelegere și să nu recurgă la speculații și informații neconfirmate întrucât acestea pot prejudicia ancheta.
Amintim că pe 15 octombrie 2015, la prima ședință a parlamentului din sesiunea toamnă-iarnă, lui Vlad Filat i-a fost retrasă imunitatea parlamentară cu votul a 79 din totalul de 101 de deputați, după ce cu o solicitare în acest sens în plenul parlamentului venise procurorul general Corneliu Gurin, care a declarat că exită bănuieli și depoziția lui Ilan Shor cum că Vlad Filat ar fi implicat direct în fraudele de la Banca de Economii, fapte de corupție și trafic de influență.
Din 30 noiembrie până pe 14 decembrie, nemulțumit de tratamentul la care este supus în penitenciarul numărul 13 din Chișinău, unde este încarcerat, Vlad Filat s-a aflat în greva foamei. Pe 10 decembrie el a invitat un notar în penitenciar și și-a scris testamentul.
Potrivit omului de afaceri Ilan Şor, Vlad Filat ar fi luat de la el mită în valoare de 250 de milioane de dolari. Dacă se va dovedi vinovăția lui, fostul premier riscă până la 15 ani de închisoare.