22.09.2016 15:05
Judecătorii reţinuţi încep să vorbească. Procurorii mai căută un magistrat implicat în schemă
Procurorii mai caută în judecător care ar completa "lotul" celor vizaţi în dosarele penale pornite pe spălarea celor 20 de miliarde de dolari americani.
Şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a trimis ieri tuturor preşedinţilor instanţelor judecătoreşti o solicitare prin care cere verificarea existenţei încă a unei ordonanţe judecătoreşti în baza cărora au fost încasate peste un milion de dolari SUA.
Aceasta ar fi fost emisă în perioada 2010 - 2013 şi a fost examinată în procedură simplificată - metodă care a stat la baza schemei de spălare a celor 20 de miliarde de dolari.
Documentul ne-a fost transmis de surse din anturajul judecătoresc, iar autenticitatea lui - confirmată ulterior de Viorel Morari.
"Informaţiile operative ne indică existenţa a încă o ordonanţă în baza căreia a fost încasată suma de peste un milion de lei, iar solicitarea a fost trimisă cu scopul de a o găsi cât mai repede, dacă ea într-adevăr există", ne-a declarat Viorel Morari refuzând să ofere alte detalii.
Întrebat dacă informaţiile operative la care s-a referit reies din audierile vreunuia dintre cei 15 judecători reţinuţi, şeful Procuraturii Anticorupţie a refuzat să dea un răspuns clar, invocând pereclitarea anchetei: "Aşa deduceţi Dvs....", a spus el.
În demersul respectiv, şefii judecătoriilor din ţară sunt atenţionaţi că tăinuirea informaţiei sau prezentarea neveridică a acesteia cade sub incidenţa penală - art.303 CP - amestecul în urmărirea penală.
Prezentăm mai jos o copie a documentului la care ne-am referit mai sus:
Amintim că 15 judecători şi trei executori judecătoreşti au fost reținuți, acum două zile, în urma unor percheziții de amploare efectuate de procurorii anticorupție și ofițerii CNA. Descinderile au avut loc în dosare ce vizează fapte de corupţie în legătura cu spălarea celor peste 20 de miliarde de dolari SUA din Federaţia Rusă.
Anterior, pe dosare legate de aceeaşi fraudă, au ajuns în arest un fost viceguvernator al BNM (Ema Tăbârță), și doi șefi de direcții din cadrul Băncii Naționale. De asemenea, au fost plasați în arest un vicepreședinte al „Moldindcombank", contabilul-șef și contabilul-șef adjunct, dar și un șef de filială a băncii.
Acuzatorii de stat au declarat ieri, într-o conferință de presă, că aceste dosare au fost pornite abia acum, pentru că anume în această perioadă alte persoane, reţinute în dosare legate de spălarea celor 20 de miliarde de dolari SUA, au început să vorbească, iar "puzzle-ul" infracţiunii a căpătat mai multă claritate.