15.09.2015 15:36

Acordul de asociere cu UE, transpus cu pași de melc

O bună parte dintre angajamentele pe care și le-a asumat Republica Moldova la implementarea Acordului de Asociere cu UE nu au fost realizate. Concluzia se conține în raportul Euromonitor, lansat astăzi la Chișinău.

Raportul analizează angajamentele asumate de autorităţi în 23 domenii politice, 15 domenii ce ţin de cooperarea economică şi sectorială şi 10 domenii ce ţin de Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. Astfel, s-a constatat că în ultimele 12 luni, din cele 765 de prevederi care se conțin în Planul naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE, doar 21% au fost realizate. Restul, 68% sunt în decurs de realizare, iar 11% din acţiuni nu au fost realizate. Din cauza că unele instituții sunt mai puțin responsabile, țara noastră ratează multe dintre beneficiile documentului respectiv, spun autorii raportului.

Deși RM are și realizări în implementarea Acordului, restanțele rămân însă a fi destul de mari. Mai ales pe filiera financiar-economică. În primul rând, autoritățile nu au acțiuni ferme pentru soluționarea crizei din sectorul bancar și a deblocării asistenței financiare externe. În al doilea rând, persistă barierele non-tarifare, iar agenții economici molodveni au o competitivitate redusă pe piața comunitară. Experții atenționează că performanța modestă a comerțului, mai exact nevalorificarea cotelor la export, trebuie să îngrijoreze Guvernul.

”Trebuie să recunoaștem că există problema cu accesul pe piața europeană cu produse alimentare. Deocamdată a fost evaluată producția de ouă. Acum putem exporta doar praf de ouă. Trebuie, însă, să așteptăm răspunsul de la ANSA și de la Ministerul Agriculturii”, - a spus economistul ”Expert-Grup” Denis Cenușă

Un alt domeniu cu cele mai mari nereușite la implemenarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE este sectorul energetic. Doar 9 acțiuni au fost realizate din cele 29 planificate. Cele mai importante dintre acestea țin de adoptarea unor legi conexe industriei de produse cu impact energetic și regulamente de etichetare energetică. ”Suntem restanți în ajustarea legii privind energia electrică și gaze naturale. Termenul este încălcat cu jumătate de an la acest capitol, iar pentru unele întârzierea depășește un an”, - a afirmat al doilea economist de la ”Expert-Grup” Iurie Morcotîlo.

Raportul Euromonitor prezintă rezultatele procesului de implementare a Acordului de Asociere UE-RM în perioada iulie 2014-iulie 2015. Analiza a fost efectuată de Asociația ADEPT și Centrul Analitic ”Expert-Grup”.

Comentarii