31.05.2014 12:24

Agroturismul, business autentic moldovenesc

Agroturismul ar putea fi colacul de salvare pentru mulți moldoveni care locuiesc în sate. Anual, zeci de mii de lei ajung în buzunarele celor care au avut curajul să își transforme locuința într-o agropensiune. Autoritațile îndeamnă gospodarii să inițieze o astfel de afacere în care se poate implica întreaga familie. Cu toate acestea sunt puțini săteni care îndrăznesc să-si deschidă ușile caselor pentru turiști.

De aproape 6 ani , familia Guzun din satul Mileștii Mici găzduiește anual, în jur de 50 de turiști străini. Numărul mic de vizitatori se explica prin capacitatea pensiunii de a găzdui doar două persoane. Aici turiștii dispun de baie proprie, aer condiționat, televizor și internet. Totodată, gazda are grijă ca oaspeții să guste din mâncarea tradițională de trei ori pe zi, din vinul moldovenesc și să cunoască istoria și obiceiurile de pe aceste meleaguri. Pentru toate serviciile oferite timp de o zi, o persoană achita începând de la 25 de euro.

Vitalie Guzun, proprietarul pensiunii “ Doina si Ion”: "Vazând că vin mulți turiști la Combinatul de Vinuri de Calitate mi-a venit ideea ca vizitatorii să aibă un loc de odihnă. La început a fost o idee ca să facem pentru noi, să fie frumos ca un colțișor de odihnă și una cu alta am ajuns la ceea ce vedeți în curtea noastră. Am avut turisti care o venit pe o zi si au ramas pe trei sau numai pe o noapte si o ramas pe cinci, ca zi de zi le era tot mai interesant ce o sa le prezentam. Mamaliga cred ca ii doboara pe toti, mamaliga cu friptura, cu un pahar de vin da il mai duci in beci si ii mai arati cum scoti muraturile din butoi, le pui pe masa e toata placerea".

În prezent la Agenția Turismului sunt înregistrate doar 20 de agropensiuni. Potrivit autoritaților, agropensiunile existente în țară corespund tuturor standartelor necesare, însa nu pot concura cu statele vecine în acest domeniu.

Nicolai Platon, directorul Agenției Naționale de Turism: "Marea majoritate a pensiunilor din RM sunt concentrate într-o anumită zonă, nu sunt diversificate pe întreg teritoriul RM, adică practic depind de anumite obiective turistice este vorba de zona orheiul Vechi, care marea majoritate sunt concentrate în zona respectivă. Aceasta este o problemă, A doua problemă este că concurența în domeniul turismul rural este foarte mică, respectiv prețurile sunt foarte mari. Va dau ca exemplu, o pensiune turistică în România, o pensiune turistică în Polonia poate să ofere servicii de cazare și alimentație la preț cazare plus masă, pensiune complete este vorba de trei mese pe zi în jur la 25 de euro, cu părere de rău în Republica Moldova cazarea și masa începe de 35-40 de euro. Deja din punct de vedere a prețurilor noi nu suntem competitivi pe piața turismului rural international".

Pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor oferite într-o agropensiune, Grecia în parteneriat cu Armenia, Ucraina, Bulgaria, Georgia și respectiv Republica Moldova a inițiat proiectul CerTour. Acesta prevede selectarea și îmbunătățirea calității serviciilor a cinci agropensiuni, pentru ca acestea ulterior să devină exemple pentru alte locații de cazare. Costul proiectului în valoare de circa 530 mii de euro este asigurat de UE și se va încheia în anul 2015. Proiectul în Moldova se află in gestiunea primăriei localității Suruceni.

Oxana Bănăruc, coordonatoarea proiectului CerTour: CerTour este un proiect nou, provocator probabil pentru Republica Moldova pentru că presupune elaborarea unui sistem de certificare în agroturism. La moment agropensiunile nu au niște parametri foarte clari în ce privește condițiile de cazare și de prestare a serviciilor .De cele mai multe ori sunt clasificate ca hoteluri si ca restaurant

Precizăm că în perioada 19-30 mai, au fost instruite 30 de persoane care planifică să deschidă o agropensiune. În cadrul cursurilor, aceștia au învățat cum se planifică o afacere, cum pot fi valorificate tradițiiile și în ce constă legislația turismului. Cheltuielile au fost achitate de Agentia Turismului și proiectul ADO a Ambasadei Austriei în RM. Datorită noii legi a turismului care va intra în vigoare în anul 2015, se va simplifica procedura de clasificare a agropensiunilor care au capacitatea de a caza mai mult de 10 persoane. Dacă în prezent proprietarii de agropensiuni au nevoie de un pachet de 8 documente, atunci din anul urmator va fi necesar de doar 3 acte: permisiunea de la pompieri, certificatul de la Centrul de Medicina Publica și autorizația de funcționare de la primărie. Toate actele urmeaza a fi prezentate la Ministerul Culturii și Turismului

Reporter: Adriana Făureanu

Operator: Ruslan ISMAILOV

Comentarii