10.06.2015 09:02

Ambasadorul Regatului Belgiei în Republica Moldova Philippe Beke, la sfârșit de mandat

Autorităţile Moldovei trebuie să creeze condiţii favorabile pentru captivarea investitorilor străini în țară, consideră ambasadorul Belgiei în Moldova cu reşedinţa la Bucureşti, Philippi Bekke. Excelența Sa este la final de mandat, iar cu această ocazie a ținut o conferință de presă în care a vorbit despre condiţiile create în RM pentru investitorii străini, prin prisma investitorilor belgieni dar și despre climatul de afaceri de la noi din țară.

Aflat la sfârșit de mandat, Ambasadorul Regatului Belgiei în Republica Moldova, Philippe Beke pleacă cu o imaginea bună despre țara noastră. Potrivit excelenței sale, Moldova este o țară mică, la fel ca Belgia dar cu un potențial destul de mare de investiții. Pentru aceasta însă autoritățile trebuie să îmbunătățească climatul de afaceri.

Când am venit aici, în 2013 nu aș fi crezut că în timp atât de record RM va semna Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE. Nimeni nu a crezut ca va fi implementat la timp, înainte de semnarea Acordului de Asociere de la Vilnius. După părerea mea, acesta este un pas fosrte important pe care la realizat Republica Moldova.” susține Ambasadorul Regatului Belgiei în Republica Moldova, Philippe Beke.

Cu toate acestea, belgienii și-au făcut loc în țara noastră. Un exemplu este chiar Consulul Belgiei în Moldova, care administrează de mai mulți ani, aici la noi în țară o afacere de producere a cărnii.

De 18 ani de când mă aflu aici, nu pot spune că Moldova nu a făcut progrese, cu pași mici dar merge în direcția care trebuie” spune Consulul Belgiei în Moldova, Luc Engelem.

Companiile moldovenești trebuie să se pregătească pentru a ajunge pe piața europeană. În primul rând, calitatea produselor moldovenești este bună, ar putea face față cerințelor europene. Însă, cum a spus și ambasadorul, sunt multe lucruri care țin de legislația țării ce ar trebui modificate, pentru a o ajusta la cerințele standerdelor Europene.

Ciar dacă am vorbit despre climatul investițional, problemele din sistemul bancar nu au trecut cu vederea. Diplomatul consideră că persoanele vinovate în povestea celor trei bănci moldoveneşti trebuie să fie pedepsite iar vinovații să nu rămână la putere. Menționăm că în Republica Moldova sunt înregistrate 44 de întreprinderi moldo-belgiene.



Comentarii