15.05.2015 10:17

”Bomba” din sectorul bancar

Actuala criză din sectorul bancar s-a acumulat pe parcursul mai multor ani. Iar jurnaliștii au scăpat din vedere, au trecut cu ușurință peste unul din cele mai dramatice evenimente ale statului moldovenesc de la crearea lui, care se cocea chiar sub ochii lor. Așa se face că “bomba” care a fost plasată de către guvernanți în sectorul bancar acum zece ani a explodat pe neașteptate și halucinant, scrie pe blogul său doctorul în economie, Sveatoslav Mihalache.

În postarea întitutalată foarte sugestiv ”Marii scenarişti şi regizori ai sărăciei noastre”, Sveatoslav Mihalache susține că escrocheriile în sistemul bancar au început încă în anii 1993-1994. El face referire la Petrol Bank care „ajuta” agenții economici să nu achite impozite statului, să efectueze operațiuni cu banii din regiunea Transnistreană. Aceeași practică a folosit și Businessbancă, unde, la acea perioadă, funcția de vicepreședinte o exercita Emma Tăbârță, devenită apoi viceguvernatoare BNM.

Businessbanck” a dat faliment și ea nu avea dreptul să îndeplinească funcția de viceguvernatoare a BNM. ”Businessbank” este o bancă creată pe fundamentul unei bănci transnistriene ”Eolis Bank” și funcționarii care erau în conducerea acestei bănci, de la bun început erau din regiunea transnistreană” susține doctorul în economie, Sveatoslav Mihalache.

Sveatoslav Mihalache mai scrie că la un moment dat, guvernanților le-au fost insuficiente sumele care treceau din Transnistria prin băncile moldovenești și a fost convocată o ședință secretă, condusă de Oleg Reidman. Potrivit lui, atunci a fost discutat un mega-scenariu, mai exact - modalitatea de direcționare a fluxului de bani „murdari” din regiune către R. Moldova pentru a legaliza proveniența lor. Economistul mai spune că dovezi în acest sens au fost aduse de ex-ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruță, într-o scrisoare de acum trei luni, adresată șefului statului și ex-premierului.

Din aceste documente am înțeles că a fost luată decizia de a direcționa banii din regiune, vorbesc despre Federația rusă și Ucraina, în Republica Moldova și aici au fost implicate toate structurile legislative și din sectorul bancar” spune domnul Mihalache.

În perioada anilor 2006-2014 au fost efectuate modificări la Legea BNM, Legea instituțiilor financiare, Legea privind datoriile de stat și garanțiile de stat, Legea cu privire la spălarea banilor. Totodată, din Codul Penal au fost eliminate prevederile cu privire la ilegalitățile cu bunurile gajate la bănci, care au intrat în vigoare în 2009 înaintea colapsului Investprivatbank. Aceste schimbări a legislației au oferit posibilitatea de extindere a capacităților de creditare care se regăsesc în raportul experților Kroll, argumentează

Comentarii