01.11.2016 10:00
Cadrul legal pentru desfășurarea alegerilor trebuie revizuit – observatori
Rețeaua Europeană de Organizații de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) a constatat o serie de probleme și neconcordanțe în cadrul electoral ce reglementează alegerile prezidențiale.
Potrivit observatorilor, deși procesul electoral din ziua de 30 octombrie a fost administrat într-un mod transparent, prevederile legislației electorale lasă loc de interpretări și favorizează, pe alocuri, candidații delegați de partide, în detrimentul celor independenți.
„Pentru a se conforma calendarului electoral, CEC a adoptat norme suplimentare în pragul scrutinului, ceea ce a creat confuzie și incertitudini inutile. Ținînd cont de standardele internaționale, cadrul legal pentru desfășurarea alegerilor necesită a fi revizuit, cu scopul de a oferi o participare echitabilă pentru toți candidații în cursă, în special pentru cei independenți. Legislația actuală oferă unele condiții preferențiale candidaților nominalizați de partide”, a explicat astăzi șeful Misiunii ENEMO de monitorizare a alegerilor, Peter Novotny.
Observatori ENEMO au constatat nereguli și în finanțarea campaniei electorale, subliniind că legislația este vagă și la acest capitol. „CEC a aplicat sancțiuni concurenților în mod incoerent, deciziile sale nu prezentau suficiente raționamente juridice. Comisia nu a dispus nici de fonduri, și nici de resurse umane pentru a verifica corespunzător finanțarea campaniei”, au adăugat observatorii.
Totodată, observatorii ENEMO au avut obiecții și față de modul în care CEC a examinat plîngerile și sesizările din partea concurenților electorali. Potrivit lor, în multe dintre cazuri, au fost scoase în evidență simpatiile politice ale membrilor CEC. „Plîngerile și căile de atac au fost examinate în mod deschis. Cu toate acestea, deciziile luate nu au fost adoptate prin unanimitate de voturi, astfel fiind subliniate simpatiile politice ale membrilor CEC”.
În ceea ce privește încălcările comise în ziua scrutinului, observatorii au menționat că nu au fost constatate anumite încercări de fraudare a alegerilor. Majoritatea încălcărilor se referă la nesigilarea corespunzătoare a urnelor de vot, precum și îngrădirea accesului persoanelor cu dizabilități în secțiile de votare.