29.05.2015 10:04

”Cartea Albă” a investitorilor. Recomandări menite să schimbe climatul investițional din Moldova

Investitorii străini din Republica Moldova susțin că mai întâmpină încă multe impedimente la desfășurarea activității în țara noastră, chiar dacă pe parcurs au fost introduse mai multe modificări în legislația aferentă businessului. Aceștia au venit cu mai multe recomandări într-o publicație întitulată ”Cartea Albă”, editată de Asociația Investitorilor Străini din Moldova.

Cartea cuprinde circa 22 de recomandări menite să schimbe climatul investițional din țara noastră. Iar majoritatea recomandărilor țin de politica fiscală a statului, cadrul concurențial, relațiile de muncă și unele aspecte transectoriale. Întrebați cum se simt în Moldova, investitorii străini au răspuns că starea lor poate fi asemănată cu cea a populației, adică dominată de incertitudine. Cel mai mult, investitorii sunt deranjați de lipsa unui dialog bidirecțional cu autoritățile și de frecvența uimitoare cu care se schimbă legile în țara noastră. În mod special, Codul fiscal și vamal, un document de importanță pentru toți cei care fac business.

Mai curând, problema are un alt carater. E vorba de un cadrul legal instabil, din cauza modificrărilor frecvente. Noi ne planificăm businessul pe termen scurt mediu și lung, asta înseamnă 5-10 ani, însă legislația fiscală se schimbă în fiecare an. În aceste condiții este greu să prognozezi ceva și să-ți planifici investițiile. Aceasta este cea mai mare doleanță a noastră, să fie un cadru legal cât mai stabil, ca și noi să avem acțiuni cât mai consecutive și transparente.

O altă deficiență invocată ține neconcordanța termenilor fiscali cu standardele internaționale de raportare financiară și cu cele de contabilitate care au devenit obligatorii din 2012 și 2015. În opinia investitorilor, noile standarde includ termeni noi
care diferă de cei utilizaţi în legislaţia fiscală şi care pot genera confuzii şi interpretări ale legislaţiei fiscale.

Membrii Asociației Investitorilor Străini din Moldova mai spun că și problema resurselor umane trebuie abordată cu mai multă seriozitate, întrucât ei se confruntă cu lipsa de cadre calificate, inclusiv de profesii muncitorești. De asemenea, cei care au ales să-și plaseze capitalul în țara noastră, se plâng de taxe și accize prea înalte. Prezent la evenimentul de lansare a Cărții Albe, ministrul Finanțelor Anatol Arapu a menționat că taxele din Moldova sunt cele mai mici pe regiune și acestea vor crește în anii următori, odată cu implementarea Acordului de Asociere cu UE. Totodată, ministrul a recunoscut că actualul Cod Fiscal nu corespunde cerințelor mediului de business.

Cartea Albă prezentată recent la Chișinău este cea-a de-a patra ediție elaborată de Asociația Investitorilor Străini. Primele trei ediții ale Cărții au fost lansate în anii 2005, 2006 și 2009, multe dintre propunerile incluse în acestea s-au regăsit în modificările la legislație. Asociația Investitorilor Străini este o asociație non-profit care are ca scop facilitarea dialogului dintre investitorii străini și factorii de decizie din țara noastră. Din organizație fac parte 13 investitori străini din Republica Moldova.

Comentarii