24.09.2015 13:15

CC la 20 de ani de activitate

Este necesară depolitizarea Curții Constituționale prin deschiderea accesului cetățenilor către instanță. Acesată declarație îi aparține președintelui Curţii Constituţinale, Alexandru Tănase. Cu ocazia aniversării a 20 de ani de la fondarea Curții Constituționale a fost organizată o Conferință internațională, la care au participat și reprezentanți ai Comisiei de la Veneția.

Președintele Curții Constituționale Alexandru Tănase a menționat că în cei 20 de ani de activitate ai instituției, niciodată nu s-a reușit să se ajungă la un consens politic privind pașii de reformare a instituției. Totodată,”atâta timp, cât toate sesizările vorbesc din zona politicului, pe vrute, pe nevrute, Curtea este un actor pe terenul politic de activitate”.

”Indiferent de schimbarea culorii politice a actorilor care au fost în cei 20 de ani, atitudinea a rămas mai mult sau mai puțin neschimbată. Avem o situație stranie când jurisprudența CC depășește cadrul normativ existent, care este unul arhaic și nepotrivit”, - a declarat Tănase.

În curând va fi lansat un proiect comun UE, care va facilita dialogul cu autorităţile statului şi va eficientiza activitatea CC. În acest context, UE vine cu un suport financiar. Astfel, se urmăreşte în special depolitizarea agendei Curţii şi crearea de condiţii pentru a permite accesul cetăţenilor pentru sesizări în adresa CC. Alexandru Tănase spune că atunci când ponderea sesizărilor depuse de cetăţeni va fi mai mare decât cele depuse de deputaţi, se va putea zice că se obţine depolitizarea CC.

Totodată șeful direcției politice a Delegației UE în Moldova Wicher Slagter a afirmat că va oferi suport pentru fortificarea Curții Constituționale. ”Vom avea parte de un proiect de asistență tehnică în această direcție. Proiectul nu a fost lansat, acest lucru ar putea avea loc la începutul anului viitor. Proiectul își propune drept scop în primul rând să modifice cadrul legal care ține de Curtea Constituțională.”, - a spus el.

Curtea Constituţională a fost creată pe 23 februarie 1995, fiind prima şi unica autoritate în istoria Republicii Moldova, care are scopul de a asigura separarea puterilor în stat și are un rol decisiv la facilitarea domeniilor legislative şi politice în Moldova.

Comentarii