24.11.2014 12:17
CE OPORTUNITĂȚI DE DEZVOLTARE ARE SECTORUL PRIVAT ÎN MOLDOVA
Sectorul privat din Moldova poate „asigura o urcare mai rapida a țării în arborele modernizării”, susțin autorii Raportului Naţional de Dezvoltare Umană 2014. Potrivit lor, Moldova mai are de muncit mult la îmbunătățirea acestui sector. Țara noastră a parcurs doar 64% din distanță până să ofere cele mai bune practici din domeniul de reglementare a activităţii sectorului privat, față de statele baltice, de ezemplu, care sunt cu peste 10% mai aproape.
Raportul „Cetățeni corporativi veritabili: Obiectivele publice și private in serviciul dezvoltării umane” arată că sectorul privat și aliații săi trebuie să facă un front comun pentru dezvoltarea umană în Republica Moldova, mai ales că „sectorul privat asigură circa 80% din încasările fiscale la bugetul public național” şi „2/3 din locurile de muncă create în economie”. Totodată, este necesar ca sectorul privat să participe în sistemul educațional într-o măsură mai amplă, iar beneficiile pe care le pot aduce firmele sectorului de sănătate – prin progres tehnologic şi inovaţii, pot conduce la îmbunătățirea calității și majorarea volumului serviciilor prestate. La fel, autorii accentuează că şi „antreprenoriatul social poate produce numeroase impacturi pozitive asupra dezvoltării umane în Moldova. În prezent, 70% din investițiile capitale sunt realizate de sectorul privat.
Raportul Național de Dezvoltare Umană 2014 a fost elaborat la comanda Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova de Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP.