29.06.2015 08:56
Chișinăuenii au admis nereguli la urnele de vot
Turul doi al alegerilor generale locale s-a desfășurat mult mai corect și transparent în municipiul Comrat decât în capitala țării. Concluzia aparține Asociației ”Promo-Lex” care a participat la proces și a executat numărătoarea paralelă a voturilor în municipiile Chișinău și Comrat.
Potrivit raportului ”Promo-Lex”, în municipiul Comrat s-au atestat doar două nereguli. Este vorba de o situație izolată când s-a votat fără buletinul de identitate, iar în alt caz - s-a înceract influențarea alegătorului pentru a-i determina alegerea. În rest, procesul electoral în această localitate s-a desfășurat fără abateri.
La polul opus, alegerile s-au desfășurat cu o serie de abateri în municipiul Chișinău, spun observatorii. Astfel, au fost înregistrate cinci cazuri în care alegătorii au votat fără acte de identitate, iar în alte patru cazuri, membrii comisiei nu au verificat fișa de însoțire a buletinului. De asemenea, în unele zone ale Chișinăușlui s-a încercat mituirea și influența celor care au venit să-și exprime votul. Un caz separat l-a constituit comuna Băcioi, unde a avut loc un incident grav de violență. Observatorii ”Promo-Lex” au mai reclamat că în cinci secții de votare ei nu au avut acces la procesele verbale. Concomitent, numărătoarea paralelă a voturilor a rezultat cu o diferență între datele CEC și ”Promo-Lex” de 24 de voturi pentru candidatul Zinaida Greceanâi și de 26 de voturi pentru Dorin Chirtoacă. Cu toate acestea, Pavel Postică susține că diferența respectivă este din cauza greșelilor tehnice, soldate cu 13 procese-verbale eronate.
Pentru corectitudinea și transparența alegerilor ulterioare, ”Promo-Lex” recomandă Comisiei Electorale să ajusteze softul existent, în așa fel încât să fie efectuată o verificare preliminară a tuturor informațiilor care se introduc din prima sursă. Circa 320 de observatori ”Promo-Lex” au urmărit procesul electoral în municipiile Comrat și Chișinău, efectuând și numărătoarea paralelă a datelor.