15.05.2019 09:15

Consilierul lui Dodon comentează decizia Curții Constituționale

Consilierul prezidențial în domeniul juridic și relațiilor instituționale, Maxim Lebedinschi, anunță că Președinția va veni cu o poziție și anunț privind acțiunile ulterioare doar după ce va fi publicată decizia integrală a Curții Constituționale.

Potrivit lui, sunt câteva „momente” care necesită să fie clarificate, transmite Știri.md cu referire la rnews.ro.

Lebedinschi a declarat că Înalta Curte a dat de înțeles că președintele nu poate înainta un candidat la funcția de prim-ministru în lipsa organelor de conducere a Parlamentului. În acest sens, mingea se află la fileiul deputaților care ar trebui să tragă concluziile din decizia de azi.

Amintim că magistrații Curții Constituționale i-au răspuns președintelui Dodon. Astfel, acesta nu poate înainta un candidat la funcția de premier în lipsa organelor de conducere a Parlamentului.

„Imposibilitatea întrunirii Parlamentului din cauza lipsei organului care îl convoacă, presupune imposibilitatea Președintelui Republicii Moldova de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru. 

Lipsa întrunirii Parlamentului în ședință plenară pentru examinarea chestiunii investiturii Guvernului atunci când există organele de conducere ale Legislativului echivalează cu respingerea solicitării de investitură”, se arată în hotărârea CCM.

Amintim că Igor Dodon a solicitat la 23 aprilie Curții Constituționale să interpreteze mai multe prevederi din Legea Supremă. 

Astfel, Dodon a vrut să știe dacă poate declanșa procedura de consultare cu fracțiunile și înainta ca atare candidatura la funcția de prim-ministru în lipsa conducerii Parlamentului, dacă neîntrunirea Legislativului în lipsa organelor de conducere poate fi considerată respingere tăcită sau nesusținere candidaturii propuse. 

A treia întrebare este dacă poate înainta aceeași candidatură la funcția de prim-ministru în cazul în care prima încercare de numire a eșuat.


SURSA

Comentarii