14.09.2015 12:47
Critici dure la adresa Procurorului General şi proiectului reformei Procuraturii
Procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov, a criticat dur activitatea Procuraturii Generale, proiectul de lege de reformare a Procuraturii, dar şi modul în care unii înţeleg că trebuie să fie atraşi procurori şi experţi străini în reformarea organelor de conducere a urmăririi penale şi în lupta contra corupţiei.
În opinia lui Ion Diacov, exprimată luni într-o conferinţă de presă, procurorii din afară pot fi aduşi numai pentru consultări. Dar aceştia vor avea nevoie de mult timp pentru a studia legislaţia ţării noastre, practicile şi realităţile. „În rest, el poate să scrie un articol ca un jurnalist, în care să spună că în Moldova se fură cu sacul şi nimic mai mult”, a spus Diacov.
Procurorul municipiului Chişinău a afirmat că în Republica Moldova avem procurori profesionişti, dar acestora nimeni nu le solicită opinia atunci când se pun la cale unele modificări în activitatea procuraturii. Cât priveşte rolul experţilor străini, Diacov a subliniat că unii dintre ei ne propun să facem lucruri pe care ei în ţările lor nu le-ar face niciodată. De asemenea, străinii nu vor putea să facă nimic la modul practic pentru a îmbunătăţi lucrurile în organele Procuraturii moldoveneşti, pentru că nu au acest drept juridic.
Un alt aspect pe care l-a remarcat Diacov este faptul că la ora actuală la Procuratura Generală a Republicii Moldova activează doi experţi din ţările europene, care au la dispoziţie un buget de 2 milioane 600 de mii. „Mă întreb, ce fac ei aici. Am mari dubii că aceşti oameni vor face ceva. Ei stau de un an aici! Şi ce au făcut?”, a întrebat Diacov, adăugând că lui i-ar ajunge un buget de o sută de mii pentru a forma un grup de experţi dintre procurorii moldoveni şi pentru a elabora un concept bun de reformare a sistemului.
Procurorul municipiului Chişinău s-a referit şi la proiectul noii legi cu privire la Procuratură. În opinia lui, documentul este periculos pentru ţara noastră, este conceput să satisfacă interesele unora şi nu cadrează cu interesul general al societăţii. „Mă tem că ne vom trezi cu o procuratură deformată din punct de vedere legislativ”, a spus Diacov, menţionând că, de fapt, este necesar ca procurorii să capete statut de magistrat, iar îmbunătăţirea stării de lucruri în organele Procuraturii se poate face în primul rând prin curăţirea rândurilor Procuraturii de elementele corupte, începând de la cel mai înalt nivel.
Nici actualul Procuror general, Corneliu Gurin, nu a scăpat de criticile lui Ion Diacov. „Cu părere de rău, Procurorul General nu discută cu procurorii. El are doar un cerc în jurul lui cu care se mai consultă. Gurin încă nu a înţeles unde a venit. Şi-a asumat o răspundere foarte mare. Dacă se limita numai la obligaţiile de management în Procuratură, s-ar fi descurcat, pentru că este bine pregătit. Dar el şi-a subordonat aproape 80 la sută din activităţile ce ţin de urmărirea marii corupţii. Dar unde-s rezultatele? Astăzi toţi recunosc faptul că ţara este înăbuşită de corupţie. El trebuie să tragă concluzii”, declarat Diacov.
Sursă: sputnik.md