07.04.2016 07:04

Curtea de Apel: Bloggerul rus Eduard Baghirov rămâne vinovat în dosarul „7 aprilie”

Cur­tea de Apel Chi­și­nău a men­ți­nut 6 apri­lie 2016 deci­zia pri­mei instanțe prin care blo­ggerul rus Edu­ard Baghi­rov era con­dam­nat la cinci ani de închi­soare, cu exe­cu­ta­rea pedep­sei în peni­ten­ciar de tip semiîn­chis, fiind găsit vino­vat în baza art. 46 și 285 din Codul Penal al R. Mol­dova (con­sti­tu­i­rea unui grup cri­mi­nal orga­ni­zat și orga­ni­za­rea sau con­du­ce­rea unor dez­or­dini în masă), notează Ziarul de Gardă.

Dra­goș Che­traru, avo­ca­tul din ofi­ciu a lui Baghi­rov, susține că deci­zia a fost luată după o sin­gură ședință de jude­cată și după ce i-au fost res­pinse soli­ci­tă­rile de a audia careva mar­tori.

La 24 apri­lie 2015 jude­că­to­rii Liuba Pru­teanu, Sil­via Gîrbu și Elena Cojo­cari de la Jude­că­to­ria Buiu­cani din capi­tală, au ajuns la con­clu­zia că Baghi­rov ar fi fost cel care a orga­ni­zat pro­tes­tele din apri­lie 2009.

„În peri­oada ani­lor 2008-2009…. a întoc­mit un plan cri­mi­nal orien­tat spre pre­lu­a­rea sub con­trol, com­pro­mi­te­rea și con­strân­ge­rea opoziției din peri­oada res­pec­tivă, redu­ce­rea potențialu­lui de acțiune a forțelor comu­niste cu atra­ge­rea în cursa pro­vo­ca­toare și ani­hi­la­rea în per­spec­tivă a aces­tora, inclu­siv a medi­i­lor de tine­ret cu viziuni anti­co­mu­niste”, se spune în sen­tința pro­nunțată de Jude­că­to­ria sect. Buiu­cani. În docu­ment se pre­ci­zează că Baghi­rov a venit în R. Mol­dova spe­cial pen­tru a pune la cale acest plan, că aici a avut întâl­niri, înde­o­sebi în s. Țâpova, r. Rezina, cu diverse per­soane care l-au aju­tat să-l ducă până la final, mani­pulând masele, mai ales prin rețelele de soci­a­li­zare.

În pro­ces, se pre­ci­zează în sen­tință, au fost implicați și cinci cetățeni ruși, aduși spe­cial pen­tru a pre­găti detur­na­rea pro­tes­te­lor din apri­lie 2009, ruși care se aflau sub tutela „Apa­ra­tu­lui Pre­șe­din­te­lui Federației Ruse”. Baghi­rov a fost con­dam­nat în lipsa sa, după ce, încă în 2011, reușea să „eva­deze” din ares­tul la domi­ci­liu. Acesta nu s-a apă­rat în cadrul pro­ce­su­lui, fiind însă apă­rat de un avo­cat ofe­rit de stat, gra­tuit. Dragoș Che­traru spune că, în peri­oada deru­lă­rii pro­ce­su­lui, a încer­cat în câteva rân­duri să ia legă­tura cu Baghi­rov, însă afirmă că acesta nu i-a răs­puns la mesaje. Chiar și așa, apă­ră­to­rul și-a făcut mese­ria și a ata­cat la Cur­tea de Apel (CA) Chișinău sen­tința de con­dam­nare emisă pe numele cetățeanu­lui rus.


Comentarii