07.04.2016 07:04
Curtea de Apel: Bloggerul rus Eduard Baghirov rămâne vinovat în dosarul „7 aprilie”
Curtea de Apel Chișinău a menținut 6 aprilie 2016 decizia primei instanțe prin care bloggerul rus Eduard Baghirov era condamnat la cinci ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, fiind găsit vinovat în baza art. 46 și 285 din Codul Penal al R. Moldova (constituirea unui grup criminal organizat și organizarea sau conducerea unor dezordini în masă), notează Ziarul de Gardă.
Dragoș Chetraru, avocatul din oficiu a lui Baghirov, susține că decizia a fost luată după o singură ședință de judecată și după ce i-au fost respinse solicitările de a audia careva martori.
La 24 aprilie 2015 judecătorii Liuba Pruteanu, Silvia Gîrbu și Elena Cojocari de la Judecătoria Buiucani din capitală, au ajuns la concluzia că Baghirov ar fi fost cel care a organizat protestele din aprilie 2009.
„În perioada anilor 2008-2009…. a întocmit un plan criminal orientat spre preluarea sub control, compromiterea și constrângerea opoziției din perioada respectivă, reducerea potențialului de acțiune a forțelor comuniste cu atragerea în cursa provocatoare și anihilarea în perspectivă a acestora, inclusiv a mediilor de tineret cu viziuni anticomuniste”, se spune în sentința pronunțată de Judecătoria sect. Buiucani. În document se precizează că Baghirov a venit în R. Moldova special pentru a pune la cale acest plan, că aici a avut întâlniri, îndeosebi în s. Țâpova, r. Rezina, cu diverse persoane care l-au ajutat să-l ducă până la final, manipulând masele, mai ales prin rețelele de socializare.
În proces, se precizează în sentință, au fost implicați și cinci cetățeni ruși, aduși special pentru a pregăti deturnarea protestelor din aprilie 2009, ruși care se aflau sub tutela „Aparatului Președintelui Federației Ruse”. Baghirov a fost condamnat în lipsa sa, după ce, încă în 2011, reușea să „evadeze” din arestul la domiciliu. Acesta nu s-a apărat în cadrul procesului, fiind însă apărat de un avocat oferit de stat, gratuit. Dragoș Chetraru spune că, în perioada derulării procesului, a încercat în câteva rânduri să ia legătura cu Baghirov, însă afirmă că acesta nu i-a răspuns la mesaje. Chiar și așa, apărătorul și-a făcut meseria și a atacat la Curtea de Apel (CA) Chișinău sentința de condamnare emisă pe numele cetățeanului rus.