01.10.2015 08:48

De la tribuna ONU, Valeriu Streleț a vorbit despre dezvoltarea durabilă și securitatea internațională

Prim-ministrul Valeriu Streleț a ținut ieri o alocuțiune din numele Republicii Moldova de la tribuna principală a ONU, în cadrul Segmentului Înalt al sesiunii aniversare a 70-a a Adunării Generale, la care liderii statelor membre au discutat despre rolul ONU în menținerea păcii și securității internaționale, promovarea dezvoltării durabile și respectării drepturilor omului, dar și adoptarea în cadrul sesiunii a Agendei de Dezvoltare post-2015, a relatat pentru MOLDPRES Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

Tema securității internaționale s-a regăsit și în discursul Prim-ministrului Valeriu Streleț, care s-a referit, în mod special, la deteriorarea sistemului de securitate și cooperare în Europa, odată cu anexarea Crimeii de către Federația Rusă, și izbucnirea conflictului armat în estul Ucrainei. „Republica Moldova susține soluționarea pașnică a conflictului în Donbass în conformitate cu acordul încheiat la Minsk, respectînd suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Sîntem solidari cu poporul ucrainean în aceste momente dificile”, - a declarat Valeriu Streleț.

Referindu-se la procesul de reglementare a conflictului transnistrean, Prim-ministrul a pledat pentru soluționarea acestuia prin identificarea unui statut special, cu respectarea integrității și suveranității Republicii Moldova. De asemenea, șeful Guvernului de la Chișinău a reiterat poziția privind necesitatea retragerii forțelor militare și a munițiilor rusești de pe teritoriul Moldovei, în conformitate cu angajamentele internaționale și prevederile constituționale.

Valeriu Streleț a subliniat că Republica Moldova susține toate acțiunile întreprinse de ONU în domeniul prevenirii conflictelor, combaterii terorismului internațional și dezarmării, pledînd ca toate țările să participe activ în implementarea acestor priorități. În acest sens, Prim-ministrul a ținut să menționeze că Republica Moldova a depus instrumentele de ratificare a Tratatului privind Comerțul cu Arme, în cadrul unui eveniment ce s-a desfășurat pe marginea Segmentului Înalt al Adunării Generale ONU. Valeriu Streleț a mai evocat aportul țării noastre în misiunile ONU de menținere a Păcii prin detașarea militarilor în Kosovo, Sudan, Republica Central Africană.

În adresarea sa, Prim-ministrul a vorbit și despre importanța respectării drepturilor omului, în condițiile în care acest principiu este încălcat în multe părți ale lumii. Republica Moldova cooperează activ în cadrul procesului de Evaluare Periodică Internațională, implementînd Planul Național de Acțiuni în domeniul drepturilor omului.

Referindu-se la Agenda de dezvoltare durabilă post-2015, Valeriu Streleț a declarat că țara noastră susține inițiativele Națiunilor Unite și ale statelor membre în domeniul schimbărilor climatice. Republica Moldova planifică sporirea ratei energiei regenerabile cu 20% pînă în 2020. „Mai mult decît atît, implementarea Acordului de Asociere RM-UE reprezintă o direcție strategică ce vine să completeze eforturile țării noastre în promovarea obiectivelor de dezvoltare durabilă”, a declarat Prim-ministrul. Valeriu Streleț a apreciat efectele pozitive ale implementării Acordului de Asociere RM-UE asupra dezvoltării țării noastre, menționînd că acest document apropie Republica Moldova politic și economic de Uniunea Europeană și contribuie la modernizarea societății moldovenești în spiritul valorilor europene și universale – democrația, supremația legii și respectarea drepturilor omului.

„Republica Moldova susține eforturile de reformă a structurii ONU, a Adunării Generale și a Consiliului de Securitate, în vederea sporirii eficienței, transparenței și reprezentării regionale echitabile. Exprimăm convingerea că toate statele membre se vor angaja în continuare, prin eforturi comune, în confruntarea noilor pericole și provocări, promovînd pacea și cooperarea, așa cum ne-au îndemnat fondatorii Națiunilor Unite”, - conchis Premierul Valeriu Streleț în discursul său.

Sursă: moldpres.md

Comentarii