05.05.2015 15:05

Detalii proaspete în raportul Kroll

Raportul de audit efectuat de compania internațională de audit Kroll reprezintă o analiză bine structurată și expune în ordine cronologică felul cum au fost deposedate cele trei bănci de bani. Opinia aparține șefului Departamentului studii și cercetare BIS, Stanislav Madan.

Contrar aprecierilor critice la adresa acestui document, Stanislav Madan susține că partea a doua a raportului Kroll este extrem de valoroasă, întrucât scoate la iveală detalii despre care până acum nu s-a vorbit. Mai exact, în perioada examinată și alte bănci moldovenești au făcut plasamente interbancare la Banca de Economii, iar în prezent nu este clar unde sunt sumele respective.

Dacă am compara cu un puzzle, atunci este unul bine rezolvat de cei de la Kroll. Pe de o parte avem aspectul și cu acea companie Rosslyn, care a cumpărat un portofoliu de credite neperformante de la BEM. Nu știam de acest lucru, dar în luna noiembrie o parte din acele depozite interbancare de la BEM au fost puse nu doar de Banca Socială și Unibank, dar și de Victoriabank, care a avut aici plasamente de aproate 2 miliarde de lei. Nu știm care este soarta acestor bani depuși de Victoriabank, Moldindconbank, Moldova Agroindbank și Euro Credit Bank”, a declarat șeful Direcției studii și cercetări BIS, Stanislav Madan.

Deși raportul precizează schemele, nu divulgă nici numele beneficiarilor efectivi, nici ale persoanelor care stau în spatele unor acțiuni de preluare a controlului asupra celor trei bănci. Cu toate acestea un capitol separat este rezervat grupului de 39 de companii controlate de omul de afaceri Ilan Shor și prin intermediul cărora au fost efectuate cea mai mare parte a tranzacțiilor.

Nu este clar dacă Ilan Shor a acționat singur sau împreună cu alte părți interesate. În urma unor tranzacții foarte complexe între cele trei bănci, cu implicarea unor firme afiliate grupului Shor, a mai multor companii off-shore, înregistrate în Marea Britanie și Hong Kong, doar în perioada 24-26 noiembrie 2014, Banca Socială a transferat către 5 companii necunoscute din Moldova 13,5 miliarde de lei moldovenești”, se precizează în raportul Kroll. Doctorul în economie, Sveatoslav Mihalache a declarat că toate acțiunile descrise în documentul de audit erau bine cunoscute la BNM, dar instituția nu a reacționat adecvat la situație.

Acest raport demonstrează încă odată că avem un sistem putred, pentru că acest tănăr antreprenor, Ilan Shor nu avea posibilitatea să efectueze aceste operațiuni fără a fi sub tutela unor politicieni, atît din partea Guvernului, cât și din partea Băncii Naționale. BNM era obligată să intervină atunci când a observat că aceste trei bănci nu îndeplineau condițiile normelor legale ale Băncii Naționale”, susține doctorul în economie, Sveatoslav Mihalache.

Tot astăzi, Ilan Shor a făcut o declarație în exclusivitate pentru Komsomoliskaia Pravda, ediția de Moldova, în care își exprimă opinia vizavi de situația descrisă de compania Kroll.


Noi examinăm raportul. În mare parte în el se conține ceea despre ce am vorbin noi anterior - că gaura s-a format înainte de venirea investitorului privat. Noi eram nevoiți s-o acoperim. În pofida acelor informații se vehiculează, eu mă aflu la Chișinău. Posibil că cineva ar fi vrut ca eu să plec și adevpărul să nu fie descoperirt, dar eu nu voi proceda în acest fel și voi fi în Moldova până când adevărul nu va ieși la iveală”, spune Ilan Shor.

Întrebat dacă raportul companiei Kroll poate fi utilizat ca probă în procesul penal pentru investigațiile demarate de Procuratura Anticorupție în cazul furtului de la BEM, Banca Socială și Unibank, procurorul aticorupție, Eduard Harunjen a declarat că acest raport va fi utilizat doar ca sursă de informare.

Raportul Kroll examinează acțiunile de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank în perioada 17 august 2012-27 noiembrie 2014. În continuare, urmează să fie selectată o companie internațională de audit care să analizeze transferurile efectuate către zonele off-shore și să identifice posibilități de recuperare a banilor.

Comentarii