08.04.2015 16:02
Dodon a publicat noi documente privind furturile de la „Banca de Economii”
Liderul PSRM, Igor Dodon, a publicat pe blogul său noi documente privind activitatea de creditare a Băncii de Economii în perioada anilor 2010-2013, care a provocat prejudicii de miliarde de lei, informează NOI.md.
În particular, Igor Dodon a scris următoarele (prescurtat): „30 de companii (lista este atașată) au primit credite în sumă totală de circa 1,5 miliarde de lei. Din cauza nerambursării acestor credite, banca a fost prejudiciată cu peste 2,5 miliarde de lei”.
„Informația prezentată de noi demonstrează elocvent cum au fost oferite creditele și cum acestea au devenit treptat neperformante. Multiplele acorduri adiționale la acordurile de creditare inițiale demonstrează manipulările băncii cu gajurile oferite inițial: gajurile lichide erau scoase și înlocuite cu gajuri nelichide, în calitate de gaj erau primite obiecte la prețuri exagerate, ceea ce a cauzat pierderi însemnate de capital.
În perioada de referință (2010-2013), calitatea portofoliului de creditare s-a înrăutățit de 3,9 ori. Dacă în anul 2007 Banca de Economii a înregistrat un profit de 220 de milioane de lei, în anul 2008 – de 210 milioane de lei, atunci din contul majorării volumului creditelor nerambursate în anul 2012 banca a avut pierderi de peste 300 de milioane de lei. Din această cauză, capitalul băncii s-a redus cu 32,6% față de anul 2009.
Avînd în vedere rezultatele din anul 2014, pierderile de capital au constituit deja peste 50%. În pericol a fost pusă capacitatea băncii de a-și onora angajamentele față de clienți, în primul rînd față de deponenți. Coeficientul lichidității s-a redus de la 41%, în anul 2009, pînă la minus 1,7%, la situația din 31 decembrie 2014.
Aceasta înseamnă că Banca de Economii se află în pragul falimentului, cu toate consecințele respective. Principala cauză a situației create este activitatea creditară a băncii anume începînd cu anul 2010, respectiv, acordarea creditelor cu încălcarea tuturor normelor și regulilor de creditare”.
Igor Dodon a dat asigurări că a publicat originalul documentelor și a îndemnat organele abilitate să verifice veridicitatea acestora (la fel ca prima parte, publicată acum două luni).