13.07.2016 10:55

Dodon vrea negocieri trilaterale în formatul Moldova-Rusia-UE

Reabilitarea relațiilor comerciale dintre Republica Moldova și Federația Rusă este posibilă, dar problema trebuie abordată într-un format trilateral de negocieri, susține liderul PSRM, Igor Dodon.

În opinia socialistului, la aceste discuții trebuie să participe reprezentanții Moldovei, Rusiei și ai Uniunii Europene, întrucît doar astfel pot fi depășite neînțelegerile și găsite soluții.

„Noi propunem discuții trilaterale pentru că noi avem nevoie de piața rusă, fără de care nu vom supraviețui economic. Invităm colegii din Rusia, împreună cu colegii din UE: «Stimați prieteni, ce obiecții aveți dumneavoastră? Este Acordul de liber schimb cu UE. Care sînt riscurile pentru piața rusă?». Și ei trebuie să ne spună: unu, doi, trei, patru, cinci. Cu rușii trebuie să discutăm care ar fi condițiile de restabilire a exporturilor. Și în trei acest lucru poate fi hotărît”, a explicat Dodon într-un interviu pentru Europa Liberă.

Liderul socialiștilor a mai remarcat că Republica Moldova nu trebuie să fie un „poligon de testare a intereselor” unei sau alte părți. „Eu nu vreau ca Moldova să fie provincie românească sau gubernie rusească. Pe mine mă interesează ca Republica Moldova să se dezvolte mai departe. Nouă ne trebuie să păstrăm relaţiile cu Uniunea Europeană, pentru că sînt unele relaţii pe unele domenii unde noi avansăm bine. Fără partenerii din UE noi nu ne clarificăm cu justiţia aceasta coruptă, cu unele reforme. Dar avem nevoie de piaţa din Federaţia Rusă”, a punctat Dodon.

Întrebat dacă, în eventualitatea obținerii victoriei la alegerile prezidențiale, va denunța Acordul de asociere cu UE, Igor Dodon a răspuns că acest lucru nu ține de competența președintelui, ci trebuie să-l decidă poporul.

„Preşedintele ţării nu poate să vină şi să spună: «Gata, întrerupem relaţiile cu Europa». Nu e real lucrul acesta. Şi cei care îi sperie pe o parte dintre moldoveni cu «vine Dodon şi se pornesc tancurile ruseşti», acestea sînt aberaţii. Eu voi pleda pentru păstrarea relaţiilor cu UE. Ceea ce ţine de anularea Acordului de asociere sau abrogarea, sau denunţarea, lucrul acesta îl pot face doar cetăţenii, prin referendum”, a concluzionat politicianul.



SURSA

Comentarii