23.12.2015 16:03

Dosarul lui Filat a fost remis în judecată

O parte dintre capetele de acuzare din dosarul fostului premier, Vlad Filat, au fost expediate astăzi în instanţa de judecată. Anunţul a fost făcut de procurorul care instrumentează cazul, Adriana Beţişor, în cadrul unei conferinţe de presă. închisoare.

Procurorii anticorupţie au anunţat că au prezentat judectărilor probe care demonstrează că Vlad Filat ar fi primit aproape 800 de milioane de lei drept mită de la omul de afaceri Ilan Shor, banii provenind de la Banca de Economii. Potrivit procurorului Adriana Bețișor, Filat ar fi

primit 391 mil. de lei prin virament pentru companiile lui gestionate de persoane interpuse, iar alte 398 i-au fost propuse în numerar. De asemenea, Shor i-ar fi achitat fostului premier cursele charter care se ridică la 1 milion și jumătate de lei și îm jur de 1,8 mil. pentru serviciile hoteliere.

”O parte din aceste bunuri, care au format acuzarea și care au fost expedaite astăzi în instanță, au fost recunoscute de învinuit. Astfel, resursele primite au fost declarate ca fiind cadouri, ceea ce contravine totalmente martorilor și documentelor ridicate de la diferite instanțe confirmă exact contrariu”, - a explicat procurorul CNA Adriana Bețișor.

Dacă va fi găsit vinovat pentru corupere pasivă, Vlad Filat riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 7 la 15 ani și de la 3 la 7 ani pentru trafic de influență.

În ceea ce privește dosarul BEM, reprezentanții CNA au comunicat că ancheta nu a fost întreruptă, după cum se vehiculează, și că în instanța de judecată deja au fost transmise 20 de cauze penale cu probatoriu pe fraudele de la cele trei bănci. În prezent, alte 24 de dosare sunt instrumentate de procurorii anticorupție.

”Toate aceste cazuri se află în gestiunea centrului. Acum, noi luăm material probatoriu. La moment, pe dosarele care sunt în gestiune la răspundere penală sunt atrase 14 persoane, care au diferit statut procesual: învinuit sau bănuit. La finalizarea investigațiilor, aceste cauze vor fi expediate în instanță de judecată”, - a menționat șef Direcția urmărire penală a CAN Bogdan Zumbreanu.

Cele 24 de dosare pe cazul devalizării BEM, Unibank și Banca Socială vizează în jur de 46 de credite acordate cu încălcarea normelor bancare de către membrii Consiliilor de administrație ale respectivelor instituții. Estimativ, e vorba de 2,2 mld. lei, 34 mil. dolari și 42,5 mil. euro.

Comentarii