25.08.2015 12:19
Economia Moldovei, marcată de criză
Economia țării trece printr-o criză, care a început încă în 2014 și nu există semnalmente că ea și-ar încetini ritmul. Din contra, indicatorii au tendința să scadă, iar ieșirea din criză ar putea dura și pănă la doi ani. Cel puțin, așa estimează experții de la IDIS”Viitorul”.
Industria, serviciile și investițiile, care sunt barometre ale intensității economice sunt în continuă descreștere. La fel de îngrijorătoare este comprimarea cu 15,3% a comerțului extern în primul semestru, iar până la sfârșitul anului, descreșterea exporturilor ar putea ajunge la 10%, iar a importurilor - la 20%. Datele se conțin în studiul ”Criza economică - impact și măsuri de răspuns”.
”Estimările de bază se referă la o creștere de aproximativ 2-3%. Dar, în cazul în care se materializează factorii negativi din economie, putem să ne așteptăm și la o creștere nulă sau chiar negativă”, - a declarat pentru presă expertul IDIS ”Viitorul” Ion Tornea.
Experții susțin că Guvernul ar fi trebuit să elaboreze și să implementeze la modul practic un plan anticriză. Iar acest lucru trebuia făcut încă anul trecut, când situația nu era atât de gravă. În actualele condiții, ieșirea din criză ar putea dura și până la doi ani, mai cred experții economici.
”Planul trebuia elaborat în momentul, când se știa de apropierea crizei. Încă în anul 2014, după alegerile parlamentare, s-au tergiversat niște reforme parlamentare în țară, prin care a fost adusă criza în sectorul financiar”, - a concluzionat cel de-al doilea expert IDIS ”Viitorul”, Viorel Chivriga.
Autorii studiului au făcut autorităților moldovenești mai multe recomandări care să redreseze și să stabilizeze economia națională. Printre cele mai importante se regăsește rectificarea bugetului pentru anul curent și urgentarea elaborării celui pentru 2016, modificarea Codurilor Vamal, Fiscal și Funciar, implementarea reformelor prevăzute de Acordul de Asociere cu UE și încheierea cât mai grabnică a acordului de finanțare cu FMI.