21.01.2016 15:08

Europarlamentarii, gata să sprijine Moldova

Parlamentul European a votat astăzi o rezoluție non-legislativă privind acordurile de asociere semnate între Uniunea Europeană și statele Parteneriatului Estic – Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Rezoluția votată subliniază necesitatea ca noul guvern de la Chișinău să pună capăt instabilității politice și să reia parcursul european al țării inclusiv sprijinul financiar din partea UE.

Rezoluția votată astăzi de eurodeputați cuprinde trei dintre cele mai strategice puncte pentru Moldova. Și anume, importanța liberalizării comerțului cu Uniunea Europeană, fapt dovedit și de creșterea din ultimul an, cu 62% a exporturilor din Republica Moldova către UE. Necesitatea unui guvern proeuropean stabil la Chișinău și - nevoia ca Uniunea Europeană să sprijine și mai mult Republica Moldova.

”Moldova timp de un an, a făcut progrese mari în ceea ce privește Acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător cu UE. Acum este și rândul Transnistriei să beneficieze la fel de acest acord, pentru că UE sprijină orice guvern care este gata să întreprindă reformele necesare”, - a declarat Comisarul european pentru politică de vecinătate şi negocieri pentru extindere Johannes Hanh.

Cu toate acestea, Europarlamentarul român, Siegfried Mureșan își exprimă îngrijorarea serioasă cu privire la instabilitatea politică din Moldova din ultima perioadă.

”Comisia europeană va trimite, împreună cu FMI o echipă acum după instalarea Guvernului, care să analizeze, cum Republica Moldova poate fi ajutată financiar. În al doilea rând, înalți funcționari europeni vor participa pentru elaborarea programului de lucru al viitorului Guvern și la reformele necesare în această țară”, - a specificat Mureșan.

În ceea ce privește Georgia, recomandările vizează independența mass-media și a sistemului judiciar. Iar în cazul Ucrainei, eurodeputații consideră că guvernul trebuie să lupte împotriva corupției și a influenței rusești. Membrii PE au subliniat că în situația Ucrainei este importantă și evoluția referendumului olandez privind ratificarea Acordului de Asociere cu aceasta.

Comentarii