21.05.2015 13:45
„EXPLOZIA” datoriei publice
Transformarea creditului de 13 miliarde de lei acordat de BNM în favoare celor trei bănci problematice în valori mobiliare a garanțiilor de stat va fi principala cauză ce va determina „explozia” datoriei publice, conchid analiștii de la ”Expert-grup” în numărul recent al publicației Realitatea economică.
Experții sunt de părere că economia națională va fi supusă unui risc major, în cazul în care cele 13 miliarde de lei din creditele de urgență pe care BNM le-a acordat BEM, Băncii Sociale și Unibank sunt transformate în valori mobiliare de stat. Asta deoarece, automat, va crește datoria publică. Iar sporirea gradului de îndatorare, spun experții, va determina creșterea cheltuielilor ce țin de deservirea datoriei și concomitent va deveni mult mai dificil de obținut finanțări externe. „În acest context, statul va fi impus să promoveze politici fiscale bugetare mai severe pentru a putea acoperi cheltuielile publice. Totuși o posibilă creștere cu ritmuri mai mari decât sporirea cheltuielilor asociate deservirii obligațiunilor va reduce povara datoriei publice asupra economiei. În această ordine de idei, Guvernul este obligat să realizeze cât mai urgent și într-o manieră autentică reformele necesare pentru a asigura o creștere economică robustă”, se spune în publicație.
În Legea Bugetului Public Național pentru anul 2016, este estimat un nivel de îndatorare de 31,9% din PIB pentru anul 2015, datoria de stat externă reprezentând circa 25% din PIB, iar cea internă - de 6,4%. De altă parte, raportul FMI „Europa Centrală, de Est și de Sud-Est. Provocări economice regionale” indică o creștere exponențială în acest an a datoriei publice a țării noastre de până la 48% din PIB.