03.06.2015 15:00
Fiscul DECLARĂ RĂZBOI salariilor ”în plic”!
Inspectoratul Fiscal de Stat mun. Chișinău atenționează cetățenii care primesc „salarii în plic”, dar și angajatorii acestora, despre faptul că economia tenebră subminează finanțarea sistemelor de securitate socială, împiedică desfășurarea unor politici economice coerente și poate să ducă la distorsionarea echității sociale. În acest context, fiscul informează despre faptul că lucrătorii pot telefona la organul fiscal sau pot înainta о petiție referitor la cazurile de munca ilegală sau eliberarea salariului ,,in plic".
Salariul neachitat oficial este un fenomen care agravează atât economia, cât și societatea în întregime și are efecte nefaste atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Astfel, fiecare persoană, care primește salariului „în plic” și desfășoară „munca la negru”, urmează să conștientizeze dezavantajele acestora:
nu va beneficia de reducerea normei de timp ca urmare a condițiilor de muncă;
nu va primi indemnizație de concediere sau aceasta este diminuată in funcție de salariul declarat;
nu va avea dreptul la concediul legal de odihna plătit și alte concedii legal reglementate,
nu va fi asigurat pentru riscuri previzibile și imprevizibile
nu va avea dreptul la îndemnizații pentru incapacitate temporară de muncă
nu va beneficia de indemnizația pentru maternitate și pentru creșterea copilului de până la 3 ani
nu se va bucură de protecția legală;
nu va exercita drepturile colective constituțional cum sunt: dreptul la asociere in sindicate, la negocierea contractului colectiv de munca;
și va fi limitat dreptul la creditare bancara etc. În consecință, muncind în afara cadrului legal sau primind salariu „in plic", lucrătorul suportă de unul singur toate riscurile și consecințele negative ale acestei opțiuni pe piața muncii.
Inspectoratul Fiscal de Stat mun. Chișinău informează despre faptul că lucrătorii pot telefona la organul fiscal sau pot înainta о petiție referitor la cazurile de munca ilegală sau eliberarea salariului ,,in plic" cu indicarea concretă a denumirii, sediului, a codului fiscal al întreprinderii, cu indicarea numelui, prenumelui, codului personal și informația de contact a angajatului. Confidențialitatea datelor persoanei care a sesizat organul fiscal va fi asigurată, după necesitate, de către colaboratorii fiscali.