22.07.2015 09:26

Flagelul corupției, răspândit în rândul funcționarilor

Numărul crimelor economice este în creștere. Potrivit raportului publicat de CNA, o bună parte dintre aceste crime au fost săvârșite de funcționarii publici. Astfel, inspectorii de poliţie rămân a fi lideri în topul celor mai corupți funcționari, cu 75 de cazuri înregistrate în 2014. Pe următoarea treaptă se poziționează directorii și directorii adjuncţi de organizaţii, cu 56 de procese penale. Și avocații au comis 27 de crime de corupție.

Printre posturile deţinute de funcţionarii identificaţi şi cercetaţi penal de C.N.A. pentru săvârşirea crimelor de corupţie se numără și judecători, din cadrul Judecătoriilor, cu 7 cauze penale; un
judecător inspector, de la Consiliul Superior al Magistraturii, un procuror și 4 miniştri și viceminiştri, 3 directori, adjuncţi de agenţii naţionale. Nici șefii, adjuncţi de departamente din cadrul instituțiilor, primarii de localități, ofiţerii de urmărire penală, medicii, lectorii, învăţătorii și inspectorii fiscali nu au fugit topul actelor de corupție în rândul funcționarilor publici.

Potrivit datelor CNA, 66% dintre aceste cazuri sunt grave şi deosebit de grave.
Cele mai multe procese penale țin de corupere pasivă, trafic de influenţă, exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Raportul CNA mai arată că în mun. Chișinău și raioanele din centrul țării sunt focalizate cele mai multe cazuri de corupție, tocmai 72%. Totodată, în raioanele de nord au fost identificate 18% dintre infracțiunile produse, iar în sudul țării - 10%.

Comentarii