19.04.2016 18:16

Fost procuror DNA: În Republica Moldova judecătorul are un rol decorativ

Fostul procuror Direcției Naționale Anticorupție din România, Mariana Alexandru, în cadrul dezbaterilor publice care se desfășoară acum cu referire la Legea Procuraturii, a venit cu observații făcute în legătură cu activitatea procurorilor și judecătorilor din Moldova.

„În Constituția Republicii Moldova, care este una modernă, se statuează că doar instanțele fac justiție. Există o mare discrepanță dintre instituirea justiției și sarcinele procurorului. Făcând o analiză sumară nu puteți să nu constatați că am dreptate în ceea ce spun, rog și invit să reflectați. Mă voi bucura dacă ceea ce am evidențiat va genera discuții aprinse”, a declarat fostul procuror DNA.
Mariana Alexandru a făcut o comparație în paralel dintre procurorul din Republica Moldova și cel din România. Aceasta a evidențiat că în faza de urmărire penală, un procuror din Moldova, într-o anchetă trebuie zilnic să iasă cu actele din birou ca să se prezinte în fața judecătorului, astfel se dublează timpul duratei unei anchete. Alexandru precizează că în România, procurorul merge în instanță doar atunci când prevederile sale afectează drepturile și libertățile cetățeanului.
În România, când dosarul este trimis în instanță, anchetatorul se focusează pe altă anchetă, munca și timpul de anchetator nu este afectat, pe când în Republica Moldova lucurile stau fundamentul diferit. Procurorul este obligat să meargă în instanță și este obligat să fie prezent abosult la toate ședințele, astfel procurorul epuizează timpul și se canalizează doar pe un singur caz.
Fostul procuror a menționat că „în Moldova un procuror este obligat să citeze martorii, s-a investit atît de mult în pregătirea unui procurur ca să citeze martorii? În România acest lucru este făcut de un apart tehnic. De altfel, este afectată obiectivitatea probei, nici avocatul nici procurorul nu trebuie să aibă contact cu persoana în cauză”.
De asemenea, în Republica Moldova Procurorul este obligat să-și prezinte scrisurile în cadrul ședinței. Aceasta presupune că ore întregi vor fi epuizate pentru citirea înscrisurilor, pe când stenogramele pot fi citite ad-literam, așa cum se face în România. „Din tot acest tablou, o să vedeți un dezechilibru pe care Moldova l-a dezvoltat în aceste timpuri, procurorul este implicat la nivel de 80% în urmărirea penală, pe când judecătorul are un rol decorativ”, a specificat Mariana Alexandru.

Comentarii