13.06.2014 13:41

FREEDOM HOUSE: MOLDOVA ESTE O ȚARĂ CU UN REGIM HIBRID

Republica Moldova rămâne în grupul țărilor cu un regim hibrid sau de tranziţie împreună cu Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Ucraina și Georgia. Cel puțin așa arată datele ultimului raport realizat de Freedom House în acest domeniu.
Scorul mediu general pentru situația democrației în țara noastră s-a înrăutățit nesemnificativ de la 4.82 la 4.86 puncte.
Potrivit experților Freedom House, Republica Moldova în ultimul an a avut regres la capitolul „cadru judiciar și independență”. Cel mai bine însă țara noastră stă la capitolele „societate civilă” și „procesul electoral”, iar cel mai prost la „guvernarea democratică locală”, „corupție” și „guvernare democratică națională”.
Cea mai democratică țară din regiune este Slovenia cu 1.93 de puncte, iar cele mai restanțiere sunt Uzbekistanul și Turkmenistanul cu 6.93 de puncte fiecare. România a acumulat 3.46 de puncte, Ucraina - 4.93 de puncte, iar Rusia - 6.29 de puncte.
Potrivit schemei de calculare a punctajelor, un punct înseamnă gradul maxim de libertate, iar șapte puncte – cel mai scăzut nivel al libertății.

Comentarii