20.05.2015 12:43
Gaburici a solicitat să se excludă ștampilele în business
În curînd, în Moldova vor fi anulate ștampilele pentru companii. Ministerul Justiției a elaborat un proiect de lege ce prevede anularea cerinței privind obligativitatea ștampilei pentru întreprinzătorii din Moldova, care va fi remis Guvernului spre aprobare pînă la mijlocul lunii iunie 2015, relatează NOI.md.
Anunțul a fost făcut de Secretariatul Consiliului Economic al Prim-ministrului, care a menționat că documentul respectiv a fost elaborat la solicitarea șefului Guvernului, Chiril Gaburici. Proiectul de lege prevede transformarea obligativității ștampilei pentru activitatea de întreprinzător într-o opțiune benevolă.
Apelul premierului de a exclude ștampila obligatorie la înregistrarea companiilor în Moldova a fost precedat de consultările deschise cu reprezentanții businessului, organizate de Secretariatul Consiliului Economic al Prim-ministrului.
Consultările cu societatea și investigațiile în acest sens au arătat că excluderea obligativității ștampilei pentru întreprinzători este necesară în contextul în care ele pot fi înlocuite cu succes cu semnătura digitală, inclusiv cea mobilă. Mai mult ca atît, în țările europene ștampila nu este obligatorie deja de mulți ani. Exemplul acestor țări – Georgia, Estonia, Marea Britanie, Franța, Olanda, Germania, Belgia, Cipru și SUA – denotă faptul că anularea ștampilei servește drept instrument care facilitează antreprenorialul și contribuie la dezvoltarea comerțului local și celui transfrontalier.
Totodată, anularea obligativității ștampilei pentru întreprinzători va permite să se reducă cheltuielile de lansare a afacerii cu 30 la sută, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra companiei, în special, asupra tinerilor întreprinzători în domeniile inovaționale. În prezent Camera Înregistrării de Stat prestează servicii de mediere în fabricarea și eliberarea ștampilei, al cărei preț constituie de la 200 pînă la 270 de lei. Acestea sînt cheltuieli adiționale la valoarea totală a înregistrării întreprinderii individuale sau SRL.
După cum menționează Secretariatul Prim-ministrului, în afară de aceasta, în comerțul transfrontalier ștampilă continuă să fie una dintre barierele netarifare care complică procedura exportului și, respectiv, implementarea Acordului de liber schimb cu UE.
Inițiativa privind excluderea obligativității ștampilei pentru întreprinzători se încadrează și în măsurile orientate spre ameliorarea climatului investițional local și impulsionarea dezvoltării întreprinderilor, în special a întreprinderilor micro, mici și mijlocii, în contextul procesului de asociere a Moldovei cu UE și realizării Acordului de liber schimb.