28.10.2015 15:17

Guvernul a propus un buget auster

Începând cu anul viitor, contribuabilii moldoveni vor achita circa 680 millioane de lei dobândă pentru garanțiile Guvernului față de BNM, bani, care în curând vor deveni datorie publică internă. Precizarea a fost făcută de ministrul Finanțelor, Anatol Arapu, astăzi, la prezentarea proiectului de modificare a bugetului de stat.

Comisia economie, buget și finanțe a aprobat cu o majoritate de voturi proiectul care prevede rectificarea bugetului de stat pentru anul 2015.

Însă documentul nu include și cheltuieli pentru stingerea garanțiilor emise de Guvern în favoarea BNM pentru creditele acordate celor trei bănci falimentare. Ministrul Finanțelor, Anatol Arapu a declarat că cele 14 mld. lei vor fi transformate în datorie internă, imediat ce vor fi emise hârtii de valoare de stat și că, în prezent, se negociază cu FMI structura acestor datorii și implicațiile acestora pentru bugetul din 2016.

”Pentru anul viitor, s-a ajuns la concluzie de a fi inclusă în bugetul de stat 2106 o cheltuială la nivel de 5% din valoarea totală a datoriei Guvernului, adică 680 de milioane de lei anual plătită ca dobânda Băncii Naționale”, - a afirmat Arapu.

Ministerul Finanțelor a optat pentru introducerea măsurilor de austeritate pentru anul curent. Astfel, au fost tăiate cheltuielile bugetare și redirecționate sursele din unele fonduri spre altele. Sub ”foarfecă” au nimerit bugetele destinate transporturilor, sănătății, educației și dezvoltării agriculturii.

În final, bugetul aprobat se prezintă în felul următor: veniturile pentru anul curent însumează 22,52 mld. lei și au fost reduse cu 1 mld. 186 mil. lei sau cu 3,9% (asta pe fundalul încasărilor reduse de TVA și a plăților legate de scăderea valorică a importurilor în primele nouă luni ale anului); cheltuielile bugetare au fost reduse cu aproape 1 mld. 600 mil., ca până la sfârșitul anului acestea să constituie 32,72 mld. lei; deficitul bugetar se ridică la 3,57 mld. lei, cu o pondere de 3,4% din PIB.

De altfel, până acum nu au fost găsite surse pentru acoperirea deficitului bugetar, în condițiile în care finanțările externe au fost anulate, iar veniturile interne sunt în scădere.

”Consider acest proiect de rectificare este inclus în proiectul cel de bază. Și dacă cel de bază în aprilie a fost unul mai optimist și mai aproape de realitate decat acesta”, - a mențioant pentru MBC analistul economic de la ”Expert-Grup” Iurie Morcotâlo.

Proiectul Legii bugetului de stat pentru 2015 urmează să fie aprobat de Parlament până la 5 decembrie. Precizăm că politica bugetară pentru anul viitor trebuia să fie prezentată deputaților până la data de 1 octombrie, însă nici în acest an, Guvernul nu s-a conformat prevederilor legale. În context, ministrul Finanțelor s-a justificat că proiectul există, însă definitivarea acestuia va fi făcută după ce va fi semnat acordul cu FMI.

Comentarii