09.04.2015 09:51
Guvernul poate fi demis. Ce prevede Constituția RM la acest capitol
Nu este pentru prima oară când Guvernul Republicii Moldova își asumă răspunderea asupra unor proiecte de legi. Măsura calificată în 2011 de Curtea Constituțională drept una ”extremă” a fost luată de fiecare dată pentru ca proiectele respective de legi nu întruneau votul majorității deputaților.
Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii politice sau asupra unui proiect de lege.
Guvernul poate fi demis, însă, dacă în termen de trei zile de la asumarea angajamentelor deputaţii înregistrează şi votează o moţiune de cenzură. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor. În aceste condiții, documentul este examinat la prima şedinţă plenară în săptămâna următoare datei depunerii. Dacă moţiunea este adoptată, atunci premierul trebuie să-şi prezinte demisia timp de trei zile.
Dacă timp de 72 de ore Executivul nu este demis, atunci şeful Legislativului semnează proiectele de lege asupra cărora Guvernul şi-a asumat răspunderea. Ulterior, documentele sunt trimise preşedintelui ţării pentru promulgare. În aceste condiţii, legile vor intra în vigoare fără votul deputaţilor. Menționăm că anul trecut Guvernul condus de Iurie Leancă și-a asumat răspunderea asupra unor proiecte de legi de două ori.