02.03.2016 07:38

Hillary Clinton si Donald Trump, mari invingatori in Super Tuesday, cu cate sapte state castigate.

Democrata Hillary Clinton si miliardarul republican Donald Trump au dominat "Super Tuesday" dupa ce au castigat cate sapte state, luand o optiune serioasa in vederea investiturii partidelor lor pentru alegerile prezidentiale din SUA din noiembrie, informeaza AFP si Reuters. Democratul Bernie Sanders este invingator in patru state, potrivit presei americane. Republicanul Ted Cruz a luat trei (inclusiv statul sau, Texas) iar Rubio a castigat primul sau stat de la inscrierea in cursa, Minnesota.

Aceasta zi in care un numar mare de state voteaza, cunoscuta si sub numele Super Tuesday, este esentiala pentru cursul bataliei interne pentru nominalizare in Partidul Republican (dreapta) si Partidul Democrat (stanga), pentru ca o victorie categorica pentru unul dintre competitori indica, de obicei, ca acesta va obtine in final nominalizarea partidului.

Tabara republicana

Magnatul imobiliar Donald Trump si-a confirmat statutul de favorit al taberei republicane, castigand in sapte state in care presa americana a anuntat invingatorii, lasandu-i totusi concurentului sau Ted Cruz importantul stat Texas, unde acesta este senator si statul vecin, Oklahoma.

Texas, cel mai mare lot din aceasta zi de "Super Tuesday" cu 155 de delegati in joc in tabara republicana, este o victorie importanta pentru Ted Cruz, care a castigat de asemenea in Oklahoma si Alaska, un stat cu doar 28 de delegati.

Dar Donald Trump conduce in cursa pentru nominalizarea republicana dupa ce a castigat in Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Vermont si Virginia, in plus fata de cele trei state unde a obtinut deja victoria inaintea acestei zile a alegerilor.

"A fost o seara fantastica", a declarat Trump in Palm Beach, Florida, prezentandu-se ca singurul candidat republicat capabil sa "reuneasca" partidul si dandu-le intalnire electoratului din acest stat unde se vor desfasura urmatoarele alegeri primare, in data de 15 martie.

Partidul Republican, care spera sa obtina Casa Alba dupa doua mandate ale democratului Barack Obama, este divizat asupra candidaturii magnatului imobiliar.

Infrangerea tanarului senator Marco Rubio in Virginia, unde avea sperante reale, este ca o palma pentru cel care spera inca sa adune sub candidatura sa pe toti ce anti-Trump. Senator de Florida, Rubio, a castigat in Minnesota.

Marele perdant al serii electorale, Marco Rubio, a ramas evaziv cu privire la modul in care isi va reveni: "Cand voi presedinte, vom urma visul american!" a declarat acesta, estimand ca Trump reprezinta "o amenintare grava" pentru viitorul SUA.

Tabara democrata

Dupa cum era de asteptat, Hillary Clinton a castigat alegerile primare in Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Texas and Virginia, state sudice (cu exceptia Massachusetts) unde prezenta minoritatilor ii confera un mare avantaj. Ea a iesit de asemenea invingatoare in arhipelagul Samoa.

Intr-un discurs rostit la Miami, fostul secretar de stat a vorbit direct in vederea alegerilor din 8 noiembrie, rezervandu-si atacurile pentru republicani.

"Nivelul discursului in cealalta tabara nu a fost niciodata atata de scazut", a declarat Clinton, denuntand stategia de a "imparti America", o aluzie la afirmatiile lui Trump cu privire la mexicani si musulmani.

In maratonul electoral din cadrul "Super Tuesday", in care 12 state se pronunte, singurul rival al fostei primei doamne in tabara democrata, senatorul Bernie Sanders, s-a impus deloc surprinzator, in fieful sau Vermont, dar si in Oklahoma, Colorado si Minnesota.

In "Super Tuesday", pe parcursul acestei singure zile, o cincime din delegatii republicani si un sfert din delegatii democrati sunt atribuiti, aminteste France Presse.

Unde s-a votat

Simpatizantii republicani si democrati au votat astazi in 12 state americane: Alabama, Arkansas, Colorado, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont si Virginia. Republicanii au votat si in Alaska, iar democratii si in Samoa Americana.

Cele 12 state plus Samoa Americana au o suprafata mai mare decat India si o populatie de circa 83,5 milioane, mai mare decat a Germaniei.

Care sunt participantii:

Partidul Republican, cinci candidati: Donald Trump (om de afaceri), Marco Rubio (senator de Florida), Ted Cruz (senator de Texas), John Kasich (guvernator Ohio) si Ben Carson (chirurg).

Partidul Democrat, doi candidati: Hillary Clinton (fost secretar de stat), Bernie Sanders (senator de Vermont).

Comentarii